Sportsbetting guide

Att spela och göra insatser på Sport Odds är ett av mänsklighetens mest populära aktiviteter någonsin. Gambling, eller hasardspel, har historiskt sätt varit del av den mänskliga instinkten att riskera pengar eller saker med förhoppning att vinna ännu mer. I litteraturen kan du enkelt finna författare som sagt ”money won is sweeter than money earned”. För väldigt lite ansträngning kan en persons rikedom öka med ett kast av tärning eller drag av rätt kort.

Definition av gambling är att riskera pengar eller något av värde med resultat av en okänt resultat för att öka den monetära rikedom eller ägodel. I en vadslagning finns en summa riskerad (satsning) och en vinst (odds). Det finns en enkel uträkning för att lista ut fördelarna med att göra en satsning vilket är insatsen multiplicerat med odds. All form av gambling är baserad på denna relation.

För vissa kritiker är gambling en slags tabuförklaring och för vissa nationer eller religioner klassar gambling som olagligt. Spelproblem finns men på grund av den mänskliga naturen och inte av inneboende aktivitet. Betting är stort kommersiellt världen över som anställer fler personer och har stora skatteavgifter. Tillväxten av internet har gjort betting marknaden mer global och sektorn har blivit mer reglerad.

Sports betting
Bild: GSerban/shutterstock.com

Innehåll

1. Hur man spelar
2. Olika typer av betting
3. Förklaring av Odds
4. Enkel matematik
5. Spela på specifik sport
6. Handel och arbitrageaffär
7. Tipster
8. Hantera pengar
9. Jämför Odds
10. Sammanfattning

Hur man spelar

Fundamentalt handlar betting om att riskera något för att få mer i vinst. Spelare analyserar Odds av ett evenemang och om de kan göra insatser för bättre Odds så spelar de. Leverantörer av online betting eller casino ger möjlighet för kunder att spela med pengar och tar ut en del av förlorade spelpengar som företagsvinst. Den så kallade ”banken” har matematisk fördel och detta gör det att etablera denna marknad.

Hur man spelar på sport
Av Chatsam [CC BY-SA 3.0], från Wikimedia Commons
En individuell spelare behöver ett spel kapital för att kunna spela. Att spela på kredit är möjligt i vissa fall men helst betting genomfört med pengar från spelkontot direkt. Gambling skulder är inte ersättningsgilla enligt lag och ett förtroende är det som gäller. Traditionellt var gambling gjort med handslag och genom muntliga överenskommelser. Även idag görs visa vadslagningar med huvud en vink av huvudet. Insatser blev slutförda efter resultat baserade på förtroende och inte brutalitet.

Många former av vadslagning görs av en mellanhand, en så kallad bookmaker, som en ägare av en webbplats. Hursomhelst så var betting historiskt sätt skött mellan två personer med olika opinioner. Exchange betting uppstod genom detta fenomen och har skapat en moderniserad version av betting där minst två personer spelar mot varandra genom att acceptera en satsning.

Det finns flera former av betting, men en av de störst växande områdena har blivit spel på Odds. Dedikerade sport kanaler för information har gjort sport Odds till en mest intressant företeelse att satsa på. Att spela på matcher direkt under pågående tävling har nu blivit möjligt på tusentals evenemang och givit spelare möjligheten att göra insatser ofta under väldigt kort tid. Livebetting visas oftast i media och har blivit en mer accepterad form av budgivning.

I vissa traditionella gambling nationer har betting blivit allt mer reglerat men även spritts allt mer överlag. För 20 år sedan kunde man inte spela på kvällarna eller på söndagar. Internet har ändrat marknaden oerhört mycket att flera spelbutiker även håller öppet till sent eller dygnet runt. Industrin har ändrats mer sedan början av sekelskiftet jämfört med 100 år sedan.

Olika typer av betting

Gambling sker i flera former och i olika länder sköter sitt betting olika. De tre främsta sätten att göra vadslagning på följer nedan:

Traditionell

Innan internet fanns och direktsända matcher inte hade lika bra täckning på TV och media sköttes vadslagning via en leverantör långt innan evenemanget började. Så fort resultatet var inne fick leverantörerna räkna ut vilka som vann och vilka som förlorade. Spelare fick komma tillbaka senare till leverantörerna för att ta ut sin vinst. Vinsten räknades ut med enkel ekvation av insatser multiplicerade med Odds. Insatserna gavs tillbaka som vinst.

Galopp
Bild: Pixabay.com

Mest populära spelkategorin var på Trav som nu har övergått till fotboll och andra grenar. Spelar man på trav så sker det fortfarande ganska så traditionellt på plats att man går tillbaka till leverantörer för att få sin vinst. Betting sker med riktiga pengar direkt och vinster betalas ut stort sätt direkt och innan nästa evenemang startar. Spelare kan spela på tillgängligt Odds eller satsa på ett så kallat ”Starting Price” (SP) Odds vilket är tillgängligt Odds när spelet just börjar.

Trav är den mest enkla och traditionella formen av gambling och Odds räknas ut av tillgång och efterfrågan. SP har skapat en industri standard utav Trav. Dock med spel via nätet har denna form kommit under hot på grund av att spelare kan enkelt spela direkt och avgöra sina Odds. Det är nu möjligt att påverkar sina Odds med all tillgänglig information och spela var som helst i världen. Den gamla stilen av att spela på Trav kommer förmodligen att försvinna helt i framtiden.

Att spela innan internet fanns baserades på ett fastställt Odds vilket fortfarande finns kvar online. Olika länder och olika regler för Odds men den fundamentala principen är densamma.
Odds reflekterar sannolikheten av en företeelse och spelar kan bestämma om de vill göra en satsning utav detta. Odds är fastställda till startskottet men har även plats att fluktuera beroende på alla insatser som görs.

Konsten av en spelleverantör är att ge attraktiva Odds för att få fler spelare att gå med och på så sätt tjäna in mer pengar oavsett utav resultatet. Marginaler räknas in med Odds men är dock ett hypotetiskt resultat på grund av att insatser görs på ett fåtal resultat. Detta betyder att leverantörer måste betala tillbaka de mesta av insatserna eller i vissa fall inget alls. Förutom att matematiken är en fördel för leverantörer så har de flera attraktiva resultat på grund utav att marknaden är inte driven utav priset. Kunder kan känna att Odds är bättre än sannolikheten och att ändra på Oddsen kanske inte leder till att fler insatser görs. Vissa sport fanatiker spelar på deras favoritlag oavsett det givna Oddset.

Exchange

Exchange bygger på att föra samman spelare som vill göra den vadslagning tillsammans med andra spelar som vill spela emot Oddset. Ena sidan handlar om att en händelse sker och antingen inte sker någonting alls. Detta kallas även Peer-to-peer betting i och med att transaktionen sker mellan individuella spelare och inte själva spelleverantören.

Betfair har dominerat marknaden för Exchange sedan år 2000. De var de första Exchange leverantörerna och dominerar fortfarande marknaden. Företaget introducerade konceptet av göra vadslagning på udda tävlingar. En spelare kan anta rollen som bookmaker genom att skapa en vadslagning. Betfair och andra Exchange-leverantörer skapar plattformen för att skapa själva spelupplevelsen. Dessa insatser får tillhörande Odds som accepteras på båda håll av vadslagningen.

betting på sport
Foto av Baishampayan Ghose CC BY

För att få en lyckad vadslagning på Exchange handlar om att ha tillräckligt med spelkapital för att stödja eventuella Odds. En anledning till att Betfair har haft sin ställning är just på grund av leverantörens tillgängliga spelkapital är så pass större än andra. Betfair är pålitligt inom Exchange-marknaden vilket gör att kunder gärna går med och stödjer deras likviditet. Med fler som spelar på Exchange ökar chansen att Odds plockas upp och flera vill spela emot en skapad tävling. Man kan antingen matcha Odds helt eller delvist. Om ingen som matchar vadslagningen på Exchange ligger den kvar tills den blir ned stängd eller tills någon går med.

Exchange bookmakers tjänar inte pengar på marginaler på insatser utan på kommissioner. De tar betalt olika slags kommissioner på en glidande skala vilket betyder att högre insatser ger lägre kommission. Exchange-leverantörer har inget intresse för resultatet av ett evenemang för att spelarna täcker alla möjliga resultat med insatser. På Exchange tjänar de alltså kommission baserad på insatser och inte på resultatet. Genom att skapa denna spelplats tjänar leverantörerna på att skapa mekanismen och infrastrukturen.

Exchange betting lånar ut sig själv till livebetting. Marknader uppdateras ständigt för både pre-matcher och direktsända spel. Odds fluktuerar, vilket betyder att spelare kan avsluta ett spel på en förmånlig nivå eller för att minska förluster. Om marknaden går bra kan en spelare garantera en vinst innan tävlingen löper ut eller om marknaden går emot dem kan de minska potentiella förluster. Sport, som fotboll och tennis, lånar ut sig till att kassera ut insatser på grund av att poängställningen ändras ständigt.

Betfair erbjuder det bredaste utbudet av sporter, ligor och marknader via sin spelportal på nätet. Om det är en större efterfrågan för en marknad så kommer Betfair att skapa möjlighet att spela på just den. Det krävs ingen större handel i och med att marknaden bestämmer prisändringen. De största sport evenemangen har stor tillgång till kapital vilket betyder att insatser har större sannolikhet at bli mötta. När insatserna matchar varandra via Exchange skaps den största spänningen jämfört med traditionell vadslagning där endast insatser accepteras för ett slags Odds. Exchange har lett till att flera spelare spelar tillsammans och skapar en stark social miljö.

Spread

Spread betting baseras på principen att som spelare vinner man mer ju mer man träffar rätt och förlorar mer ju fler fel man har. Spread betting har vuxit stort över de senaste 30 åren. Det är sannolikt mer än 1 miljon aktiva spelare på just Spread. Den unika innehållet av Spread är att försluter kan bli högre än insatserna.

Huruvida exakt din förutsägelse är avgör potentiell vinst från insats av Spread men även vad den potentiella förlusten kan bli, vilket gör att nya kunder behöver vara försiktiga att ge sig på Spread. Namnet kommer ifrån variationerna av resultat som kunder spelar på om resultatet av ett evenemang kommer att vara under eller över ett Spread.

Som leverantör av Spread tjänar de pengar på balansen av utbetalning och inbetalda insatser från motsägande insatser. På varje marknad kommer det att finnas säljare och köpare och priset avgör hur mycket en bookmaker får som vinst eller förlust. Spread betting kan även spelas på livespel av sport evenemang. En köpare kan sälja vid ett fördelaktigt spel och en säljare kan köpa när ett evenemang har Odds som rör sig mot dennes fördel. Positioner kan avslutas innan tävlingen är avklarad för att garantera en vinst eller minska förluster. På detta sätt är Spread snarlikt Exchange jämfört med traditionellt betting.

Spread betting är attraktivt för kunder när det finns fler som gör insatser. Med introduktionen av Spread tillkom ett handicap som attraherade insatser från två håll på favoriten eller underdog. Marknadskrafter bestämmer hur Spread rör sig. Köpare flyttar Spread uppåt medans säljare flyttar den nedåt. Leverantören letar efter en jämn fördelning från båda sidor och tjänar kommission från förtjänsten.

Spelare på Spread köper och säljer baserat på vad de tror är sannolikheten av ett resultat under ett evenemang. Köpare tror även på att det slutgiltiga resultatet kommer att vara bättre än Spread och säljare tror att resultatet kommer att bli lägre. När det finns fler köpare än säljare kommer priset att stiga, dvs Spread blir högre. När det finns fler säljare än köpare så sjunker priset, eller Spread blir lägre. Marknaden för Spread är rent baserat på efterfrågan och tillgång samt balansen mellan säljare och köpare i ett överenskommet pris.

Spread betting är populärt på sport evenemang och finansiella marknader. Konceptet kom ursprungligen från handlare i London som vad slog på prisändringar på aktier samt bruksvaror. Fotboll passar bra till Spread för att spelare kan göra insatser på antalet mål blir högre eller lägre än Spread samt för hörnor eller givna kort. Finansiell Spread är mer instabil och förluster räknas på hur prisen ändras med att använda ett slags ”Stop and Loss” taktik för att få bästa möjliga vinst eller minska förluster.

Förklaring av Odds

Varje form av gambling handlar om Odds eller pris på något som kommer att hända eller inte att hända. I Exchange betting är insats priset för en tävling större än priset emot en tävling. Odds för att något ska hända är lägre än Odds för att något inte händer. Odds för Spread är i en skala annars skulle köpare ständigt vara samma som säljare medans traditionell odds uttrycks som ett värde där valet för kunden är att spela eller inte. Tävlingar betyder för bookmakers att de kan erbjuda små förändringar i Odds men oftast följer en industri standard för samma spel eller evenemang.

Tillgängligt Odds vid resultat av ett sport evenemang reflekterar vad Odds mekanismen anser sannolikhet av att något kommer att hända. Odds är utvecklat för att attrahera flera nivåer av vadslagning för att bookmaker inte går med förlust. Speloperatören har marginaler som vinst och kunder betalar i förmån av att kunna göra insatser och accepterar dessa marginaler.

Ett rouletthjul har inbyggd vinst så att banken vinner över tid vilket även gäller för Odds. Matematisk procentuell marginal är skrivet i Odds och spelleverantörens skicklighet är att garantera vinst samtidigt som de attraherar insatser och ytterligare vinster.

En satsning är gjord baserat på insats och Odds. Insatser gjorda på jämna pengar kommer att dubblera en spelares vinst. Med starkare Odds blir det mindre chans att är att något kommer att hända i en tävling. Bookmakers kommer att betala ut mer vid högre Odds fast vid färre tillfällen.

De betalar ut mer vid lägre Odds men mer ofta. Spelleverantörens mål är att betala ut vinster som är lägre än insatserna totalt. De kan inte alltid uppnå detta mål, fast en framgångsrik bookmaker lyckas mer ofta.

Enkel Matematik

100 kr insats på ett Odds på 5/1 på en vunnen tävling ger 600 kr (5 multiplicerat med 1 + 1). 100 kr placerat på ½ Odds ger 150 kr. 100 kr insats på förlust ger inget tillbaks och leverantören får hela insatsen. 100 kr sälj insats på 100 som ger 90 ger 1 000 kr vinst. 100 kr köp insats på 100 som ger 110 får du vinst på 1 100 kr. 100 kr sälj på 100 som ger 110 får du förlust på 1 000 kr. 100 kr köp insats på 100 som går på 90 blir förlust på 1 000 kr.

Ett vinnande back bet på 100 kr vid 5/1 Odds ger 600 kr och ett förlust spel på 100 kr vid 5/1 ger förlust på 500 kr. Odds över olika avslutade spel kan vara fraktioner (5/1) eller decimaler (6.0). Fraktioner är den andra delen av Odds och decimaler visar vinst plus insats.

Spela på Specifik Sport

Fotboll

Fotboll är den mest populära betting sporten i världen och vid varje match finns följande marknader att spela på:

 • 90 minuter 3 vägs
 • Båda lagen gör mål
 • Total poängställning
 • Rätt mål
 • Antal mål över/ under
 • Halvlek/ full lek
 • Scorecast
 • Wincast
 • Antal bookings
 • Antal hörnor
 • Handicap
 • Udda eller jämna mål
Fotboll
Av Tsutomu Takasu (1.Bundesliga) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Galopp

Traditionellt Trav har tidigare varit den mest populära sport grenen att spela på och är fortfarande lika viktig för bettingvärlden. Följande insatser går att göra på Trav:

 • Vinst
 • Varje håll
 • Placering
 • Straight Forecast
 • Reversed Forecast
 • Tricast
 • Ante Post

Tennis

Tennis har vuxit på senaste år med hjälp utav spela via nätet och direktsända spel. Mest populära tennis marknaderna är följande:

 • Matchspel
 • Set
 • Rätt poäng första set
 • Handicap
 • Vinnare set
 • Totalt antal spel
 • Udda eller jämna totalt antal spel
 • Mest Aces
 • Flest dubbla fel
 • Ante post
Tennis betting
Bild: Pixabay.com

Golf

Golf har alltid varit en populär sport gren men intresset har sjunkit på senaste åren. Andra sporter har snabbare spelresultat med fler möjligheter att göra insatser dock finns följande marknader:

 • Vinst
 • Varje håll
 • Ledare i första rundan
 • Vinnande poäng
 • Margin of victory
 • 18 håls match
 • 72 håls match
 • Topp spelare från specifikt land och kontinent

Cricket

Cricket följs i både i Asien och Australien där intresset är som störst. Mest populära Cricket marknaderna är:

 • Vinst
 • Topp Batsman av lag och i match
 • Topp Bowler av lag och i match
 • Högsta poäng i första 6 over
 • Flesta sexor
 • Högsta öppnanden partnership
 • Half Century i match
 • Century i match
Cricket
Av Lemonlolly [CC BY-SA 3.0], från Wikimedia Commons

Rugby (League och Union)

Rugby är populärt i följande marknader:

 • Vinst
 • Total antal poäng
 • Första målförsök
 • Första mål under spel
 • Handicap
 • Halvleks resultat
 • Antal försök

Se mer : spela pä Ishockey, särskild betting

Handel och arbitrageaffär

Handel och arbitrageaffär handlar om att ta fördel av ett Odds. Handel är inte direkt betting utan mer om att placera insatser och placera emot andra insatser för att få vinst från en position eller hålla förluster nere. Vissa handlare försöker tjäna pengar på varje fotbollsmatch eller Trav som de tittar på. Denna typ av betting försöker främst att tjäna pengar och inte följa ett spela som underhållning.

Principen bakom handel är att placera back insatser vid ett Odds som är högre än vad som erbjuds för ett lay insats. Denna strategi är även känt som buy-low, sell-high och även involverar en omvänd strategi att satsa på låga Odds samt höga Odds. Att backa en insats är samma som att man tror något kommer att hända, medans laying är att acceptera en insats då något inte kommer att hända. Theorin är väl etablerad men ett riktigt exempel från sport evenemang hjälper att göra processen tydligare.

Golf turnering ger bra möjligheter av trading genom at poängställningen fluktuerar med Odds över fyra dagar och fyra rundor. En golfspelare kan påbörja turneringen i en dålig ställning och förändras under spelets gång. Som Layer kan du placera en insats emot större Odds än vad som utgavs till en början med vinst. En annan person kan lägga ett lägre första runda och priset förkortas. Backers kan då lägga ett motangrepp med lägre Odds än vad som första sattes för att på så sätt garantera en vinst oavsett resultatet.

Traders söker att etablera en riskfri position genom att garantera en vinst i en ”grön bok”. Via Betfair indikerar grönt ett val kommer att bli vinstgivande medans röd text indikerar ett förlust scenario. Traders försöker att eliminera röda nummer och vinna pengar oavsett resultatet. Evenemanget måste förlöpa i deras förtjänst för att en position ska uppnås.

Denna strategi har väldigt hög risk för att traders kanske inte tänkt ut rätt Odds från början. Betfair och andra som har Exchange erbjuder många traders många möjligheter men genom att inte tänka igenom ett Odds kan detta leda till en icke garanterad vinst. Om detta sker måste trader välja när den kan minska risken för förlust.

En annan strategi är att försöka räkna ut hur en marknad kommer att röra sig och då skapa en riskfri situation. Att Backa och Laying involverar att många kunder spelar mot varandra. Av definition peer-to-peer betting betyder att för varje vinnare måste det finnas en förlorare. Om det finns fler backers än layers så kommer Odds att bli kortare och om det är fler layers än backers så ökar Odds. Exchange marknaderna är så pass tävlingsinriktade och en trader kommer att försöka finna förmånliga ändringar för att förbättra sin ställning.

En trader försöker att skapa många låg-risk insatser för att bygga upp sin så kallad insats bank. Små vinster byggs upp till större vinster och det finns flera chanser att föra en insats på sport. Effektiv trading kräver en bra dator med snabb internetuppkoppling. Sport marknader kan ändras snabbt och traders söker alltid efter förmån under tidsförseningar och slöa uppkopplingar. Ingen tycker om att missa en trade bara för att ens utrustning inte duger till.

En aspekt av trading är att identifiera möjligheter av arbitrageaffärer. Dessa händer när det uppstår en obalans mellan Odds som är tillgängliga i samma evenemang från andra leverantörer. I sports betting betyder detta att man ska behöva backa ett team med Odds som är större än vissa lay Odds. Motinsatser måste göras i dessa marknader vid samma tillfälle som ett litet fönster öppnas för att utnyttja denna lucka av arbitrageaffär.

Arbitrageaffär är möjligt genom att göra insatser med bookmakers och exchange. Variationen kanske är marginal och inte håller särskilt länge. Motinsatser måste göras snabbt för ena sidan av transaktionen inte är möjlig vid det givna priset för att gapet har stängts av marknadskrafterna. Det finns även möjlighet till arbitrageaffär mellan olika marknader och genomtänkta satsningar skapar en riskfri situation. Hursomhelst så är bara denna typ av trading endast vinstgivande av snabba val och snabba datorer.

Tipster

En tipster är någon som reguljärt förser media med information om sport och om eventuella resultat av evenemang. Betting attraherar ett stort antal tipsters, speciellt på Trav. För att kunna har möjlighet att publicera sin information behöver en tipster kunna bevisa sin information innan ett spel kommer att ta plats. Dessutom har tipsters som varit med ett tag skapat en trovärdighet med sin information vilket byggs på hur mycket de har prickat rätt. Många får information vilket kommer direkt från just ägare av Travhästar, så kallat ”insider information”. Många tidigare Jockeys har startat denna typ av verksamhet efter deras erfarenhet.

Det finns en stor marknad för information som kunder gärna vill få tag på vilket läggs ut på speciella marknader. Denna information är särskilt värdefull med betting då det kan leda till vinst. Vissa tipsters erbjuder prenumeration på deras information med kanske gratis i 3 månader sedan tillkommer avgifter.

Med tillväxten av internet har flera tipping tjänster tillkommit. Vissa är gratis men stort sätt finns det alltid en prenumerations avgift med rabatt för ju längre tid du använder. Denna typ av information bevakas inte särskilt mycket via nätet. Detta innebär vissa information inte är har tillräckligt med bevis för att bli sann. Många sidor på nätet skriver om alla tillgängliga tipping sidor för att ge dig en uppfattning om vad som du kan lita lite mer på. Dock har internet även gjort det lättare för dig som spelare att med rätt information avgöra vad som bästa passar dig och är mest tillförlitlig.

Hantera pengar

Ett av de viktigaste aspekterna av betting är hur du hantera ditt spelkapital med hur du håller koll på vinst och förluster. Gambling ska vara underhållande men i nuläget har blivit en mer social tillställning och mer engagerande. Det krävs en mycket liten investering av tid för att kontrollera dina insatser och vad du spelar på. Det är lätt att undervärdera förluster och sikta allt för högt med vinster. Genom att hålla koll på hur det går för ditt spel kan du lätt få koll på hur det går för dig och upptäcka problem innan det är försent. Ingen vill förlora jämt så det är bäst att ta hand om dina pengar med att kolla upp dina resultat med jämna mellanrum.

Flesta spelare använder endast kapital som de har råd med att förlora. Betting är en underhållande aktivitet och kostnaden blir att man lämnar över pengar till en spelleverantör. Men betting är även ett unikt tidsfördriv som kan leda till större vinster än vad du började med. 2 % av spelare på sport odds vinner jämt. Det betyder att 98 % sätter in mer pengar än vad de tar ut. Det är inget problem för de flesta men att känna till vad som är bra och dåliga vadslagningar kan hjälpa dig att minska förluster.

Gamblingproblem finns men flesta spelleverantörer tar detta på högsta allvar och fokuserar på ett ansvarsfullt spelande. Betting kan vara beroende men det finns organisationer som kan hjälpa med detta. Ibland kan du hitta nyheter om just spelberoende samt flera dokumentärer har skapats av just detta. Spelbolagen fortsätter att ta upp detta ämne på sina hemsidor och du gör klokt i att kolla upp med dem om vad du som spelare kan göra om det råkar ut för dig.

Vissa spelare använder begränsningar i deras spelande så att deras insatser alltid är lika höga oavsett om de vinner eller förlorar. En spelare kanske satsar 100 kr på Trav eller Fotboll över helgen och tänker inte öka eller minska den summa efter att man vinner eller förlorar. Insatsen är fixerad och håller samma budget. Denna strategi främjar inte ett spel som alltid går med vinst eller förlust.

Det ligger i vår mänskliga natur att man vill ha högre vinst gång på gång. En gambler är som mest sårbar efter en stor vinst. Tydligen så spelar vi mer ansvarslöst när vi spelar med leverantörens pengar. Det finns även en strategi att leverantören går in med 10% varje insats du gör. När banken växer så växer även antalet insatser. Detta är ett säkerhetsnät mot att att banken förlorar ständigt och tar hellre fördel av vinst.

Matematiken bakom dessa strategier är ganska så enkel. Om banken riskerar 10% i en insats på 1 000 kr så är det 100 kr. En insats på 900 kr satsar banken 90 kr osv. Detta krävs att man har koll på hur mycket som satsas av banken. Man kan hålla koll på hur mycket som satsas på vilken sport då olika strategier kan användas. Stora och mer sälla gjorda insatser på korta summor kanske passar bättre för en strategi medans små mer reguljära insatser görs på större priser.

Hantera pengar
Bild: Jo Jakeman CC BY

Jämför Odds

Spelleverantörer tävlar mellan varandra på olika sätt men främst på pris, precis som handelsföretag i ett köpcentrum. Om varje spelleverantör erbjöd samma Odds för varje marknad skulle det vara hemskt tråkigt och möjligheten att välja rätt bolag. När man spenderar pengar tycker alla om att hitta just rätt pris eller förhandla sig till en bättre möjlighet av sitt val. Det gäller att hålla sig rätt informerad om vad marknaden har att erbjuda då priser ändras ständigt.

Odds har en inbyggd vinstmarginal för leverantören som kan bli allt ifrån 1% till 50%. Dessa figurer är samma som vinst av 10 kr för varje 1 000 kr insats eller 500 kr för 1 000kr insats. Dock är dessa siffror endast teoretiska i och med att räkenskaperna inte blir så perfekta att banken alltid får denna förtjänst. Allt balanseras ihop med vinst och förluster i slutändan. Om alla i Sverige skulle göra insatser på att Sverige vinner i VM och de vinner så skulle spelleverantören gå med förlust oavsett marginalerna.

En spelare är underlägsen just på grund av spelmarginalerna. Det blir en prioritet att hitta felaktiga priser eller en spelleverantör som tillåter högre insatser innan Odds ändras. Ett knep att vinna över banken är att jämföra Odds. Vissa spelare drivs främst utav pris och i en flyktig marknad alltid satsar på bästa Odds.

Internet har givit plats flera sätt att jämföra Odds med olika hemsidor specialiserade just på detta och även analyserar olika spelare. Att få gratis rundor eller andra erbjudanden räcker bara så långt att behålla kunder men flesta spelare gör insatser utifrån att de har jämfört olika Odds.

Sammanfattning

Betting är ett gammalt sätt att underhålla sig och kommer alltid att fortsätta vara populärt på grund av våran naturliga tävlingsinstinkt. Internet och mobil teknik har utvecklat våra spelmöjligheter men den ursprungliga principen har varit densamma. Betting handlar om att riskera pengar för att kunna få större vinst vilket även gäller för den snabbaste datorn eller mest moderna mobiltelefonen. Att vända ett pokerkort eller rulla en tärning är nu replikerat via nätet. Relationen mellan risk och vinst är baserad på sannolikheten och erbjudna Odds.

Sportsbetting sammanfattning
Bild: Smartbets.com

Technologin har ökat möjligheterna till olika spel och gjort information mer tillgänglig för att du ska kunna göra bättre analyser. Det är sant att spelare aldrig har haft det så bra för att spelmarknaderna är mer tävlingsinriktade än tidigare. Jämföra hemsidor med Odds tillåter spelare at handplocka och ta det bästa priserna. Technologin har även hjälpt till en mer effektiv och tidsrelaterad prisändringar. Som spelare har du nu tillgång till en rad av gratis information som du kan använda till att analysera alla möjliga drag och Odds innan du gör din insats.

Tävlingen mellan spelare och spelleverantören existerar fortfarande. I alla former av betting har banken en matematisk fördel som hjälper till att göra spelkapital tillgängliga samt att hjälpa till att utveckla ny spelteknik och vinst. Hur som helst har trender inom datorer och mobil teknik och användandet av internet skapat det lättare för en spelare att vinna. Utan tvekan så försöker spelbolagen att skapa bättre balans tillbaka till deras fördel och denna strävan kommer att fortsätta för evigt.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll