Tour de France odds

Den räknas som cykelvärldens främsta lopp. Vi pratar såklart om Tour de France. Efter totalt 21 tuffa etapper går segraren i mål i Paris. Snart drar den 107:e upplagan av Tour de France igång. I den här guiden hittar du all information som du behöver om Tour de France odds. Vi tittar närmare på på vilka marknader som ingår i Tour de france betting. Självklart blir det även en närmare titt på favoriterna i Tour de France.

Miguel Indurain Tour de France 1994. Foto: DenP, CC BY-SA 2.0

Stort intresse för Tour de france betting

Tour de france betting lockar många sportintresserade. Faktum är att efter fotbolls-vm är det faktiskt Tour de france faktiskt en av de största bettingmarknaderna. Tour de france betting erbjuds av de flesta spelbolag och bookmakers – meda andra ord har du möjlighet att välja det som passar dig bäst utbudsmässigt.

Marknader i Tour de France betting

Vilka marknader ingår då i Tour de France odds? Faktum är att du har en rad olika val när det gäller Tour de france betting. Här tar vi en närmare titt på de absolut främsta och marknaderna:

• Vinnaren. Ett av de mest populära spelen på Tour de france betting är att spela på vinnaren. Ett enkelt och kul spel med hög spänning – men kom ihåg att det mesta kan hända under det långa loppet.

• Topp tre. Det är inte bara möjligt att spela på vinnaren i hela Tour de France. Tour de France odds erbjuds även på topp 3. Det innebär att du har spelat på vilka cyklister som du tror kommer ta sig upp på prispallen.

• Etappvinnare i Tour de France. Som redan har nämnts så ingår totalt 21 olika etapper i tävlingen. Det betyder att du även ha möjlighet ett betta på någon av de 21 etappvinnarna under loppet.

• Man-mot-man. När det gäller Tour de france betting ska man inte heller glömma bort möjligheten att spela man mot man. Det innebär är att du bettar på på vilken av två cykistter som kommer att ta sig först över mållinjen i Paris.

Betta live – Tour de france betting

Tour de france lockar en stor publik varje år. Vill du dessutom har lite extra spänning under tiden du följer loppet så kan live betting vara något för dig.

Det innebär alltså att du bettar i realtid på vilka av cyklisterna som kommer göra bäst ifrån sig a under loppet. Det finns ju möjlighet att betta på samtliga av de 21 etapperna.

Tips för Tour de france betting

När du bettar på Tour de France odds gäller det att ha koll på hur cyklisterna har presterat under året. Titta gärna på tidigare lopp för att se se hur bra det har gått. Ett tips är att kika närmare på just tävlingarna inom Grand Tours men glöm inte heller bort Cobbled Classics. I början av maj går Giro d’Italia år av stapeln och även det kan ge en fingervisning om vilka cyklister som du bör hålla ett extra öga på när det gäller Tour de france betting.

Genom att ha koll på cyklisternas formkurva ökar dina chanser att lyckas med Tour de france betting. Många bettingbolag sätter samman olika former och statistik som kan hjälpa dig att ta fram en bra bettingstrategi för Tour de France.

Det som du måste komma ihåg när det gäller just Tour de France är att det här är en väldigt tuff tävling. Titta därför på hur väl cyklisterna har presterat när det gäller tider i de stora loppen. Men glöm inte heller bort att se över vilka skador som cyklisterna har.

Om en cyklist har drabbats av hårda, tuffa skador tidigare under säsongen det är knappast troligt att att man kan förvänta sig ett bra resultat i Tour de France.

Något som också påverkar resultatet är vilka team som cyklisterna åker i. Den cyklist som ingår i bra stöttande team har såklart större chans att prestera väl på de tuffa franska vägarna.

Tour de france historia

Tour de France räknas som en av de tre stora cykeltävlingarna. Övriga två är Giro d’Italia och Vuelta a España. Loppet kördes första gången 1903 och räknas faktiskt som ett av de absolut tuffaste cykelloppen som finns i världen.

Första gången var det bara 15 stycken cyklister som anmält sig till den tuffa tävlingen som redan från start utropade sig som ”Det största cykelloppet i hela världen. Tour de France allra första vinnare hette Maurice Garin. Den enda gånger som cykeltävlingen har behövt ställas in var under de två världskrigen.

Under de tidigaste åren körde tävlingen bara i Frankrike men men under senare år har även några av grannländerna av att tagit del av cykelfesten. Bland annat har tour de France passerat Belgien.

Loppet startar på olika platser varje år, men målgången sker alltid i Paris. Starten sker 28. augusti och målgång sker 20. september. De 20 etapperna bildar tillsammans en körsträcka på ofattbara 300 mil.

Sommarveckorna brukar bjuda på mycket spänning och och vi kommer med sannolikhet för att uppleva stor dramatik även i Tour de France.

Etapperna i Tour de France

Tävlingen pågår under totalt 3 veckor. Enbart två vilodagar finns inplanerade i tuffa tävlingsprogrammet. Flertalet av etapperna är så kallade linjelopp vilket innebär att samtliga deltagare har en gemensam start. Men det kan även hända att det finns olika former av tempolopp vilket innebär att det är alltså sker en individuell start. I regel brukar 1-3 av etapperna vara så kallade linjelopp i Tour de France.

Etapper i bergskedjorna

Tävlingsmässigt är etapperna som går upp i bergskedjorna Alperna och Pyrenéerna riktigt spännande. Experter säger att det är omöjligt att vinna tävlingen utan att prestera väldigt väl uppe i bergen.

När det gäller Tour de France odds kan det vara bra att komma ihåg att många säger att det faktiskt är just här som tävlingen avgörs. Vid Alpe d’Huez, Col de la Madeleine, Col du Télégraphe och Col du Galibier har många klassiska etapper avgjorts.

Även Ballon d’Alsace i Alsace och Mont Ventoux i Provence är väldigt viktiga bergsetapper i loppet. Dessutom lockar etapperna i bergen en stor publik varje år – både på plats och framför tv-rutorna.

Det är såklart den sista etappen en med målgång på Champs-Élysées i Paris på som är den mest prestigefulla. Många år så har har tävlingen avslutats med stentuff klungspurt.

I Tour de France, eller Frankrike runt som den även kallas på svenska, finns alltså inte bara en tävling utan flera deltävlingar. Det gör det extra kul att betta på Tour de France – och för många är de heta tävlingsveckorna i juli ett av årets absolut bästa sportögonblick, även om årets Tour de France har skjutits upp till augusti.

Det mesta kan hända under loppet – inte minst under de tuffa bergsetapperna.

Tour de France 2024 – håll koll på tröjorna

I Tour de France är tröjorna centrala. Det är nämligen dessa som visar vilka cyklister som leder tävlingen. Här är de viktigaste tröjorna som du behöver ha koll på:

Den gula ledartröjan i Tour de France

Cyklisten som bär gult är den som leder tävlingen totalt. Ledartröjan går även under namnet maillot jaune. Genom att räkna samman summan av de olika etapperna avgörs vem som totalt leder tävlingen. Första gången som den gula ledartröjan introducerades i Tour de France var 1919. Eddy Merckx innehar ett rekord. Cyklisten har nämligen fått bära den gula ledartröjan hela 96 gånger. Därefter kommer Bernard Hinault med 78 gånger. Lance Armstrong fick bära den gula ledartröjan under 74 etapper, med han fråntogs senare alla sina placeringar i tävlingen på grund av doping.

Den gröna poängtröjan i Tour de France

När det gäller Tour de France odds så ska du även hålla koll på tröjan i grönt. Dess franska namn är maillot vert, är och den visar vilken av cyklisterna som leder poängtävlingen just för tillfället. Varje etappseger ger poäng. Men där till tillkommer även olika former av spurtpriser.D en gröna poängtröjan introducerades i Tour de France år 1953. Fram till år 2007 fanns även en regel med bonussekunder som kunde räknas av åkarens totala tid.

Den rödprickiga bergspriströjan i Tour de France

Som redan nämnts så är bergetapperna riktigt tuffa och och särskilda pris delas ut för de tävlande som presterar bäst här.Den rödprickiga bergspriströjan i Tour de France kallas på originalspråk för maillot à pois – och det är självklart den tävlande som led bergetapperna som får ta på sig tröjan. När det gäller de här tävlingspartiet så finns det olika former av svårighetsgrader. Bergsetapperna i ini Tour de France delas in i totalt 5 stycken olika kategorier. Den etapp som anses vara lättast är kategori 4 och kategori 1 är den som är absolut tuffast och självklart även ger flest poäng.

Den vita ungdomströjan i Tour de France

Dessutom finns en form av specialpris delas ut till tävlande under 25 år. Den vita tröjan har funnits med i tävlingen sedan 1975.

Tour de France på TV

Di kan självklart följa Tour de France på TV. Världens främsta cykellopp kommer att sändas på Eurosport och CMore. Det finns även vissa bettingbolag som kommer att streama visa av etapperna av Tour de France. Eftersom loppen är så långa får man dock räkna med att det tar ett par timmar innan cyklisterna går i mål. I regel så brukar loppens starta kring lunchtid och framåt kvällen kan etappsegrna koras.

Svenska presationer i Tour de France

Hur har det då gått för svenskarna i Tour de France? Och vilka Tour de France odds gäller för de blågula åkarna? Sedan starten i cykeltävlingen så har totalt 13 stycken svenska cyklister deltagit i tävlingen. Flest lopp har Sven-åke Nilsson gjort men den som har fått den bästa placeringen är Gösta Pettersson som tog hem en tredjeplats 1970. Magnus Dahlstedt vann den nittonde etappen 1998.

Vinnare i Tour de France

År Vinnare

2019 Egan Bernal

2018 Geraint Thomas

2017 Chris Froome

2016 Chris Froome

2015 Chris Froome

2014 Vincenzo Nibali

2013 Chris Froome

2012 Bradley Wiggins

2011 Cadel Evans BMC

2010 Andy Schleck

2009 Alberto Contador

De mest vinnande

Det finns fem tävlande som faktiskt lyckats vinna Tour de France hela fem gånger i rad. Spanjoren Miguel Indurain var den som lyckades med bedriften att få fem segrar. Andra toppprestationern står

Jacques Anquetil, Eddy Merckx och Bernard Hinault för:

Jacques Anquetil (Frankrike), 1957, 1961, 1962, 1963 och 1964;

Eddy Merckx (Belgien), 1969, 1970, 1971, 1972 och 1974;

Bernard Hinault (Frankrike), 1978, 1979, 1981, 1982 och 1985;

Miguel Indurain (Spanien), 1991, 1992, 1993, 1994 och 1995

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll