Vad är UEFA Nations League?

Last updated oktober 29, 2020

Vad är UEFA Nations League?

Efter att ha insett att vänskapslandskamper är lika roliga som att vänta på posten, har UEFA nu lanserat ett nytt initiativ som i stor utsträckning kommer att ersätta vänskapsmatcherna.

Typ Datum
Ligaspel 6-8 september 2018
Ligaspel 9-11 september 2018
Ligaspel 11-13 oktober 2018
Ligaspel 14-16 oktober 2018
Ligaspel 15-17 november 2018
Ligaspel 18-20 november 2018
Final 5-9 juni 2019

 

Vilka länder deltar?

Med UEFA Nations League kan 55 UEFA-länderna hålla sig på topp inom sin liga, samtidigt som något nytt står på spel. De fyra bästa lagen kommer att göra upp om Nations League-trofén, vars vinnare koras i juni 2019, medan EM-biljetter står på spel för lägre rankade lag. UEFA Nations League arrangeras vart annat år, och första gången är alltså i år, och den inledande gruppspelen går av stapeln september-november.

Hur är turneringen sammansatt?

De 55 länderna är indelade i grupper baserade på lagets koefficient,
och i varje finns det en serie grupper med antingen tre eller fem lag som möter varandra på hemma- eller bortaplan.
Den bästa och nästbästa serien, liga A och B, består av 12 lag, vilka är indelade i fyra grupper med tre lag.
Liga C består av 15 lag, och här finns det en grupp med 3 lag och tre grupper med 4 lag. Slutligen, är det 16 lag i liga D, vilken är indelad i fyra grupper med 4 lag var.

Nations League ligor och grupper

De tävlande i Nations League baseras på deras UEFA-rakning. Det skapar följande ligor.

Liga A:

Grupp 1: Tyskland, Franrike, Nederländerna
Grupp 2: Belgien, Schweiz, Island
Grupp 3:Portugal, Italien, Polen
Grupp 4: Spanien, England, Kroatien

Liga B:

Grupp 1: Slovakien, Ukraina, Tjeckien
Grupp 2: Ryssland, Sverige, Turkiet
Grupp3: Österrike, Bosnien, NordIrland
Grupp4: Wales, Irland, Danmark

Liga C:

Grupp 1: Skottland, Albanien, Israel
Grupp 2: Ungern, Grekland, Finland, Estland
Grupp 3: Slovenien, Norge, Bulgarien, Cypern
Grupp 4: Rumänien, Serbien, Montenegro, Litauen

Liga D:
Grupp 1: Georgien, Lettland, Kazakstan, Andorra
Grupp 2: Vitryssland, Luxemburg, Moldavien, San Marino
Grupp 3: Azerbajdzjan, Färöarna, Malta, Kosovo
Grupp 4: Makedonien, Armenien, Lichtenstein, Gibraltar

Vad står på spel?

UEFA Nations League har inspirerats av både nationella ligasystem och från turneringsformat som EM och VM. De fyra ligorna är jämförbara med ett divisionssystem, där liga A är den bästa gruppen och ligan D är den fjärde bästa gruppen och där länderna, under varje säsong, kan röra sig upp eller ner.

I varje serie hålls en turnering bland de bäst placerade, och här kan lagen vinna olika saker- eller förlora – beroende på vilken liga de befinner sig i.

I liga A fortsätter vinnaren i var och en av de fyra grupperna till Nations League-finalen, som kommer hålls i juni 2019. Det är alltså 4 lag i en mini-turnering som kämpar om att bli National League-mästare.
Det sämsta laget i varje grupp förflyttas ner till liga B. Slutligen får de fyra högst rankade lagen från Liga A, som inte kvalificerar sig till EM 2020, en en extra biljett till turneringen. I liga B går de 4 gruppvinnarna vidare till liga A, medan de 4 gruppförlorarna flyttas ned till liga C. De fyra högst rankade länderna som inte kvalificerar sig till EM 2020, kämpar om en extra biljett till EM.

Till liga C kommer de 4 gruppvinnnarna från liga B, medan de lag som lyckas sämst i grupp 4 åker ner till liga D. De fyra högst rankade länderna som misslyckas med att nå EM 2020kämpar av en extra plats.

Till liga D kommer de 4 lag som vinner i Liga C. De fyra högst rankade länderna som inte lyckas att nå EM 2020, slåss om en extra plats.

UEFA Nations League kalender

Spelrunda 6-8 september 2018

Spelrunda 9-11 september, 2018

Spelrunda 11-13 oktober 2018

Spelrunda 14-16 oktober 2018

Spelrunda 15-17 november 2018

Spelrunda 18-20 november 2018

Final 5-9 juni 2019

EM 2020 play-off dragning 22 november 2019 
Em 2020 play-off matcher 26-31 mars 2020

Fördelar med turneringen

Den främsta föredelen är självklart att vi minskar antalet vänskapsmatcher, som alla har haft ett och samma problem: de ge en oönskad paus från klubbfotbollen samt att fansen får se sina favoritspelare komma tillbaka på kryckor.

Därutöver finns det potential för spännande kraftmätningar, inte bara i gruppspelen i varje liga, utan även i playoff-matcherna i kampen om de eftertraktade EM-biljetterna.
Dessutom finns det flera länder som normalt har mycket små chanser att vara med som nu får ett extra skott i bössan att nå EM. Hit skulle vi inte bara räkna länderna i liga D utan även länder från liga C så som Albaninien, Estland, Cypern och Montenegro.

Kritik mot UEFA Nations League

Apropå de minsta fotbollsnationerna så är den främsta kritiken mot 
Nations League att det kan bli för enkelt för dessa länder att kvalificera, och med det kan räcka med att ha medvind i fem matcher för att kamma hem en biljett, är de normalt skulle behöva ta sig igenom 10 eller 12 matcher.
Därutöver kan kan man ha sina tvivel på om spelformen kommer att slå igenom eller om det bara är en fluga. Pessimisten kan påpeka hur det gick med Royal League, som du säkert minns. Eller rättare sagt: du har med all rätt glömt vad som hände.
Med 55 lag blir det vilket fall många matcher, varav många bara är intressant för de involverade.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll