Fotboll i världen

Last updated december 6, 2021

Fotboll är världens populäraste sport. Vissa går till och med så långt som att kalla fotboll för en religon. I Sverige räknas med att över 2 miljoner personer väljer att gå att titta på fotboll minst en gång per år. Självfallet väljer många även att följa matcherna direkt via TV-rutan. Vi genomgår fotboll i världen.

Vid de stora mästerskapet som t ex EM och VM ökar så klart intresset ännu mer. Hur kommer det då sig att fotboll lockar så många? Och i vilka världsdelar är sporten populärast? Det ska vi försöka ge svart på här!

IFK Göteborg är förmodligen det mest kända svenska fotboll laget i världen. Foto: Hesekiel CC BY-SA 4.0 

Fotbollens historia

En förklaring till att fotboll är så populärt idag är så klart att sporten har en lång historia. Man burkar säga att fotboll i dagens form startade någon gång under 1800-talet.

Fast man ska inte glömma bort att liknande bollspel existerande långt innan dess. Det finns historiker som hävdar att det kickades boll redan 400 år före Kristus. Om hoppar vi framåt i tiden till 1300-talet finns tecken på att fotboll spelades i länderna England Italien och Frankrike.

På den tiden så såg reglerna däremot lite annorlunda ut. Spelet gick inte ut på att försöka slå bollen i mål utan snarare att få över den över motståndarens kortlinje, med andra ord ungefär så som amerikansk fotboll och rugby spelas idag.

Det var främst i Storbritannien som intresset för fotboll växte fram men snart spred sig sporten över hela världen. Lite kuriosa är att den brittiske kungen Edvard III inte var särskilt förtjust i fotboll. Han införde därför ett förbud och och menade att folket istället skulle ägna sig åt bågskytte.

Hans förbud gick sådär. Intresset försvann, istället flyttade fotbollen ut på gatorna. Visste du det första landskampen i fotboll spelades 1885 i New Jersey? Den gången var det USA och Kanada som möttes.

Fotbollen fortsatta att växa fram under 1900-talet då flera av de stora internationellt fotbollsförbunden bildades, bland annat Fifa. Det första världsmästerskapet hölls 1930 vilket gjorde att intresset fortsatte att öka runt om i världen.

Enkelt spel

En annan förklaring till att fotboll blivit en så stor publiksport är dessa enkla upplägg. Det krävs inte att du har några särskilda kunskaper för att kunna följa matchen. Fotboll är som sagt stort i hela världen. Men det finns två världsdelar som utmärker sig. Det är Europa och Sydamerika där Fotbollen är som allra störst.

Fotboll i Europa

Som redan har nämnts så är England en riktigt fotbollstokig Nation. Men det finns flera länder som utmärker sig med riktigt bra ligor, och vi fortsätter att titta närmare på några av dessa.

När det gäller just engelsk fotboll så är kanske Premier League den absolut främsta ligan. Fotbollsligan grundades 1992. Många räknar faktiskt den inte bara som Europas, utan hela världens bästa liga. Sedan ligan grundades har totalt 49 stycken fotbollsklubbar spelat i Premier League. Det lag som vunnit allra flest gånger en Manchester United. För dem har det totalt blivit hela 20 stycken vinster.

Manchester United är det största laget i England. Foto: HonorTheKing CC BY-SA 4.0

Från England till Tyskland

Låt oss fortsätta från England till Tyskland. Här möts topplagen i Bundesliga, vilket också anses vara en av världens bästa ligor. Totalt 18 stycken lag gör upp om den åtråvärda vinsten. Det lag som har vunnit flest gånger i Bayern München, som faktiskt stoltserar med hela 26 stycken vinster.

La Liga i Spanien

La Liga är den spanska toppligan. 20 lag tävlar varje säsong men det är faktiskt bara nio klubbar som har lyckats vinna. Barcelona har jag faktiskt vunnit hela 24 gånger. De fyra lag som presterar allra bäst kvalificerar in sig direkt till Champions League. Gissa vem som gjort flest mål i La Liga? Jo det är såklart Messi. I dagsläget har står statistiken på makalösa 371 mål.

Allsvenskan

Men vi ska såklart inte glömma bort den svenska Allsvenskan. Även om den svenska topplistan inte kan mäta sig med till exempel Premier League så håller den hög nivå. Ligan grundades 1924 och totalt 16 lag möts varje säsong. UEFA rankar Allsvenskan som den 23 bästa fotbollsligan i världen. Det lag som har vunnit Allsvenskan flest gånger är Malmö FF, totalt 23 vinster hade blivit för det skånska laget.

Italienska Serie A

Serie A ska såklart inte heller glömmas bort. Den italienska toppligan grundas redan 1898. Här kan du se topplag som Juventus och Inger. Säsongen pågår mellan augusti och maj och totalt 20 lag gör upp om vinsten.

Ligue 1

Den franska toppligan går under namnet Ligue 1. Även om den inte kommer upp i samma nivå som till exempel de spanska och engelska ligorna så håller Frankrike en riktigt vass nivå – och det franska herrlandslaget har ju minst sagt gjort succé under flera de senaste åren.

Champions League

Champions League tidigare under namnet i Europa cupen. Det här är den största ligan för europeiska klubblag och det är UEFA som arrangerar Champions League. Det första mästerskapet spelades 1955/56. Vilken lag har då var presterat bäst i UEFA Champions League?

Det är faktiskt de spanska klubbarna som har haft störst framgång i turneringen. Det har blivit totalt 18 stycken spanska finalvinster. England kommer på plats nummer två med sina 13 finalvinster. Väljer vi att titta på klubbnivå så är det Real Madrid som har varit den absolut för att mest framgångsrika Klubben i UEFA Champions League med sina 13 finalvinster. Det enda svenska lag som har tagit i Champions League är Malmö FF.

Fotboll i Australien och USA

När man ska såklart inte glömma bort att det finns många andra intressanta ligor runt om i världen. Den högsta divisionen i Sydafrika går under namnet Premier Soccer League. En på andra sidan jordklotet, Australien, heter topp ligan A-League.

Hur ser det ut i USA? Damernas vann Fotbolls-vm 2019. Men i USA är såklart amerikansk fotboll en större publiksport. Den högsta ligan går under namnet Major League Soccer.

Fotboll stort i Sydamerika

Låt oss då lämna Europa och blicka fotboll i världen. Mer specifikt Sydamerika. Härifrån kommer några av världens absolut bästa spelare. Men vilka är Sydamerikas bästa ligor?

• Primera Division Argentina – det här är Argentinas största fotbollsliga. Totalt 28 klubbar deltar. Flest antal vinster har River Plate.

• Primera Divisio Brasilien – även det här brukar vara en liga som nämns när det gäller de absolut främsta ligorna i världen. I Primera Divisio Brasilien spelar 20 olika lag. Flest vinster har San hartos och Palmerias.

• Serie A i Brasilien hörs hör till en av de absolut främsta fotbollsligorna i hela världen. Det var till exempel här som stjärnan Neymar slog igenom stort. Serie A grundades 1959 och säsongen pågår från maj till december.

• Copa Libertadores, Frihetens Cup har kallats för Sydamerikas eget Champions League. I den här ligan har vi sett många stjärnor föddas.

Mycket står på spel i EM

Det är så klart i de stora mästerskapen som vinnarna koras. Här får vi veta vilket land som faktiskt har de absolut bästa spelarna. EM spelas var fjärde år och totalt 24 lag är med och gör upp om vinsten. EM spelas alltid två år efter världsmästerskapet i fotboll. Första gången som turneringen spelades var 1968.

Tro det eller ej men då var turneringen ganska liten. Idag har den vuxit och blivit en enorm och spelet följs av tittare över hela världen. Visste du att finalen i EM 2008 faktiskt sågs av hela 237 miljoner människor? Dessutom har intresset för damfotbollen ökat stort under de senaste åren. Fotbolls-Em spelas under juni och juli.

UEFA står som arrangör för evenemanget. Flest titlar har Spanien och Tyskland som har vunnit tre gånger var.

NummerLandGuldSilverBrons
1Tyskland332
2Spanien31
3Frankrike21
4Sovjetunionen11
5Italien121
6Portugal123
7Nederländerna114
8Tjeckoslovakien12
9Danmark11
10Grekland1
Sverige har kvalificerat sig för Euro 2020. Här spelar de mot Rumänien i kvalet. Foto: Rolandhino1 CC BY-SA 4.0

Fotboll i världen – VM

Fotbolls-vm har spelats totalt 20 gånger. Senast var det Frankrike som tog hem vinsten och året innan var det Tyskland. Faktum är att tyskarna även vann VM 1954, 1974, 1990. Men den här gången var det alltså Frankrikes som stod som vinnare. Och den nation som har vunnit alla flest gånger är Brasilien.

Brasilien har faktiskt tagit hela 5 stycken guld (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Italien har precis som Tyskland tagit fyra guld (1934, 1938, 1982, 2006). Argentina och och Uruguay har tagit två guld var (1978, 1986) respektive 1930, 1950.

Fast allt är ju inte bara guld! Om vi ser till det totala antalet medaljer så vinner faktiskt Tyskland som och tagit hem hela 12 medaljer. På plats nummer två kommer Brasilien som tagit hem nio medaljer. Italien tar en hedersamt tredjeplats med sina sju medaljer.

Sverige i fotbolls-VM?

Hur har det då gått för Sverige i fotbolls-vm? Sverige har ju tyvärr aldrig vunnit fotbolls-VM. Men bronset 1994 är det några få som glömmer, alla svenskar kan garanterat sjunga med i låten ”När vi gräver guld i USA”.… Men det har faktiskt blivit två andra medaljer för svenskarna.

Det blev ett silver 1958 och ett ytterligare brons 1950. Till med sina 3 medaljer så hamnar Sverige på plats tolv sett till antal medaljer.

Läs också Bundesliga Betting Guide.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll