Betting ordlista – sådan lär du dig de viktiga vadslagnings koncepten

Last updated december 3, 2021

A

Accumulator
Against The Spread
Ante Post
Arbitrage
Asian Handicap

B

Back
Bankroll
Banker
Betting Exchange
Bonus
Bonuskod
Bookie (Bookmaker)
Booking Points

C

Canadian Line
Chalk
Clean Sheet
Correct Score

D

Dead Heat
Dog
Double Chance
Draw No Bet (DNB)

E

Each Way
Edge
European Handicap
Even Money

F

First Scorer
Fixed Odds
Future Bet

G

GamCare
Grand Salami

H

Half time/ Full time
Hedging

J

Juice

L

Lay
Line
Lock

M

Match Bet
Money Line

N

Non-Starter

O

Odds
Odd/Even
Over/Under

P

Parlay
Period Betting
Point Spread
Pool Betting
Punter

R

Result Betting

S

Scorecast
Spread
Stake
Square
Steam

T

Tie
Trixie

U

Underdog

V

Value Bet
Vigorish
Void Bets

W

Win eller Win/Place Bet
Wise Guy

A

Accumulator

Ett antal kombinerade val gjorda i, till exempel en Odds match, som måste uppfyllas för att din insats ska gå med vinst. Innehåller fyra val eller fler vilket skiljer sig från ett dubbelval eller tertiärt val. Odds ackumuleras eftersom att varje val prickas rätt och slutliga resultatet är baserat på multiplicering av Odds för varje val för att vinna. Om ett lag eller spelare inte vinner så klassas ackumulatorn som ett förlorat spel. Denna typ av insats är populärt bland spelar med lägre insatser för att de kan vinna en mycket större summa för just en mindre insats.

Against The Spread

Ett resultat där favoriterna i en match inte vinner mer än ett handicap. När två lag i ett sport evenemang är ojämnt matchade så attraherar spelleverantörerna nya spelare med ett försprång för båda lagen i matchen och kan på så sätt balansera spelet mer. Detta är stort sätt ett handicap emot favoriterna, om det bästa laget vinner i tävlingen med längre än det givna handicap så klassas detta som att ”go against The Spread”.

Ante Post

En marknad för ett evenemang som kommer att ske i framtiden. Uttrycket kommer ifrån startlinjen för hästar i ett Trav men som nu används i alla sportgrenar. Ante Post Odds är mestadels attraktiva insatser men insatsen förloras om valet inte används. Denna typ av marknad har stora fluktuationer där omständigheterna ändras ständigt och insats summan ändrar priserna. Ante Post betting är populärt för flesta Trav och Fotbolls turneringar.

Arbitrage

En arbitrageaffär är att maximera obalansen mellan Odds för en marknad med att göra insatser och motinsatser för att ta vara på skillnaden. Detta är en situation som gör möjligt att stödja ett resultat med höga Odds och samtidigt göra insatser med relativt låga Odds. Insatser måste göras samtidigt i en konflikt marknad för att Arbitrage försvinner snabbt på grund av prisändringar som sker med ökning av pengarinsatser.

Asian Handicap

En typ av handicapinsats som mest är associerade med Fotboll som först uppstod i Asien. Fördelen med Asian Handicap är att de uttryckta Oddsen eliminerar möjligheten av en oavgjord match och att ångra insatser. En lika nivå av handicap är samma som oavgjord match utan insats i en match. Normalt sätt används denna handicap till en favorit vilket ger en ledande position. Det finns endast två val i Asian Handicap vilket är att satsa på favoriten eller stödja så kallad ”underdog”. Hela insatser är tillåtna men även halva insatser, vilket betyder att resterande halva kan gå förlorad. Läs mer om Asian Handicap.

B

Back

En insats där spelaren sätter pengar på något som händer jämfört med att göra insats mot en händelse som inte tar plats. Vinsten från en Back avgörs av relationen mellan Odds och insats. En Back-insats på 100 kr med Odds 2/1 ger 300 kr (100 x 2 + 100). En insats ges alltid tillbaka i ett lyckat Back-spel. En spelare som gör en Back kallas även ”Backer” på en spelare som accepterar vadslagningen kallas för ”Layer”. Spelleverantörer har vid vissa tillfällen endast accpeterat Back-insatser för vissa sporter.

Bankroll

Detta är spelpengar som används för en viss strategi eller summa som en spelar kan har råd att spela med. Bankroll ökas eller minskas efter vinst eller förlust. Detta är summan en spelare har råd med att investera i ett evenemang och kan delas upp i sport eller andra marknader. I vissa fall kan en annan person finansiera en annan spelares tävling genom att investera i denna bankroll och kan förväntas få vinst på investeringen efter ett vunnet evenemang.

Banker

Ett val I ett flertals val, accumulator eller sytem insats som anses vara oslagbar. I Trav kan detta vara ett kort pris favorit eller i fotboll kan det vara ett lag som har stor fördel i sina egenskaper under en ojämn match via en kupong. Banker är inte självklara för vinst och spelleverantören gläds av att acceptera accumulator-insatser med en banker. Spelare anser att bankers är riskfria men inget är säkert i sport och bankers kan förlora.

Betting Exchange

En form av bookmaker som tillåter kunder att ”back” eller ”lay” ett val, spela på något som händer och något som inte kommer att hända. Exchange för samma backers och layers som har olika opinioner för ett evenemang. Insatser kan matchas när båda parterna accepterar priset, delvis matchade när något av insatserna görs och omatchade när båda parter inte finner samma pris att spela på. Odds i Exchange fluktuerar jämt vilket beror på handel och tillgång på ett känt pris.

Bonus

Ett erbjudande från en spelleverantör som ger något till deras kunder över Odds för något som händer. Bonusar finns normalt sätt som gratisrundor och erbjuds till nya kunder och till befintliga kunder. En bonus kan definieras som depositions bonus och skiljer sig från nya till befintliga kunder. Bonusar är en strategi för att locka nya konton i en marknad som är väldigt tävlingsinriktad.

Bonuskod

En kod som används när nya kunder öppnar ett konto eller drar nytta av en bonus. Bonuskoden informerar bookmaker detaljer över nya kunder eller befintliga kunder och om vilka bonusar de önskar att använda. Bonuskoder är ett tillval men måste användas korrekt för att kunna ta del av förmåner. De används även till att förhindra att kunder tar del av bonuserbjudandet mer än en gång.

Bookie (Bookmaker)

En individuell verksamhet eller organisation som accepterar pengarinsatser från kunder. Bookmakers kan vara verksamma från tävlingsbanor, betting kontor, genom telefon, debet och kredit konton och online. En bookmaker tjänar pengar genom att skriva av en vinst marginal ifrån Odds från en händelse. Målet är att balansera boken och vinna oavsett resultatet i ett evenemang. Detta är ett hypotetiskt scenario där tyngden av resultatet kan vara avgörande för en förlust men enligt matematiken så kommer bookmaker att vinna över tid.

Booking Points

Att spela på fotboll så är 10 poäng avsatta för gula kort och 25 poäng till röda kort. I slutet av matchen läggs dessa summor ihop för att få den totala Booking Point av matchen. Om det blir 3 gula kort och 1 rött kort så blir totala summan av Booking Point 55 (3 x 10 + 1 x 25). Spelare kan göra insatser på den total booking summan av en match för att antingen hamna högre eller lägre en given poängsumma vilket är vanligt i ett Spread betting. De tittar på statistiken för ett lag och domaren innan man avgör hur man vill spela.

C

Canadian Line

En spriding av poäng eller handicap som ger ett försprång för Underdog. Generellt går det att använda för att spela på ishockey som är nationalsport i Kanada. Annan spread följer insatserna medans en Canadian Line alltid har ett handicap på 1.5 mål. Detta betyder att Odds ändras jämfört med Spread för att kunna attrahera en balanserad summa av pengar på båda sidor av marknaden. Spelare kan back favoriten för att vinna mer än 2 mål eller att någon annan förlorar minst 1 mål fastän linjen fortfarande är plus minus 1.5.

Chalk

En annan term för favorit vilket är den minsta pris resultat i ett evenemang. Således är en Chalk-spelare alltid den som spelar på favoriten och även kallad favorit-backer. Vissa spelare kommer oavsett att back favoriten i en marknad av pris och vinst. I trav vinner Chalk endast 30% av alla spel.

Clean Sheet

Generellt en fotbollsterm när ett lag inte gör några mål. Poäng skrivs in på ett Sheet och om inget lag gör mål och spelet avslutas mållöst så har de skapat en Clean Sheet. Målvakter och spelar strävar efter detta mål eftersom detta betyder att de har skapat en barriär för oppositionen att göra mål och målvakten har gjort flera räddningar.

Correct Score

En fotbolls-insats där spelare försöker att förutspå matchens resultat. Att pricka in rätt poäng är lika populärt som Odds och spelare kan få goda vinstchanser från små insatser. Bookmakers tycker om denna typ av spel i och med flera variabler och en rad av resultat är möjliga. Lag med en ledande position kan gå ned en nivå och göra sena mål vilket även kan förstöra för ett Correct Score spel. Spelleverantörer erbjuder även denna typ av spel i första halvleken i en match.

D

Dead Heat

Ett resultat av en tävling där det inte är möjligt att lista ut spelets gång. När två hästar inte kan delas upp i slutet av tävlingen kallas detta för Dead Heat. När domaren inte kan avgöra vem som har vunnit en tävling kommer han att titta på skärmen vilket kalas för Photo Finish. Hästar kan ses på linjen och resultatet annonseras även fast det skiljer mellan en pixel. Kunder som spelar på Trav i ett Dead Heat får halva sin insats tillbaka med tillhörande Odds. Bookmaker behåller den andra halvan för att de behöver betala ut till vinnaren när Dead Heat är avgjort.

Dog

Även kallad underdog eller outsider i två olika scenarion i ett evenemang. I flesta head-to-head spelmarknader i vilket det är två möjliga resultat så har en spelare eller lag fördelen att bli favorit. Dog är den minst eftertraktade och står i motsats till favoriten. I Point Betting startar Dog som favorit för att attrahera insatser från 2 olika håll för att hålla en balans i spelet.

Double Chance

En fotbolls insats som kombinerar två av tre möjligheter i en match. 1X2 eller Home-Draw-Away är andra namn på denna match betting. Double Chance namnges eftersom det finns två möjligheter att vinna och kombinationen är 1X, 2X och XX. Odds kommer från den individuella marknaden och eftersom Odds täcker 2 olika resultat så är dessa låga.

Draw No Bet (DNB)

Ett fotbolls bet som görs ogiltigt om matchen slutar oavgjord. Utifall matchen slutar jämt lämnas hela insatserna tillbaka. Detta handlar om att ha en säkerhet på att ett resultat inte sker på båda sidor. Odds är lägre än för 1X2 eftersom oavgjort spela förintas och och det finns endast 2 möjliga vinnande resultat, vinnare för hemma laget eller borta laget.

E

Each Way

En insats på Trav som täcker för att en häst vinner eller placeras i allt ifrån 2:a plats till 4:e plats. Typen av trav och antalet hästar avgör slutgiltiga placeringen. Odds är ifrån en kvarts till en sjättedel av vinst som även har med det individuella travet att göra. Att spela från alla håll är populärt från Outsiders för även med de delade Oddsen så kan tävlingen ge goda resultat för små insatser. Fotbolls turneringar ämnas åt att spela från båda håll. Placerings Oddsen kommer att bli en halv för de först 2 placeringarna vilket är ett lag som vinner turneringen men förlorar finalen.

Edge

En fördel som hålls av spelaren eller bookmaker i en betting marknad. Odds har ett Edge i sitt pris genom betting marginaler. Detta betyder att över tid kommer bookmaker hypotetiskt att vinna. Kunder letar alltid efter ett Edge när de känner att Oddsen är fel. Ett Edge kan baseras på information som Oddsmarknaden inte känner till vilket ger spelaren en klar fördel.

European Handicap

Ett handicap spel som täcker 3 potentiella utkomster i en fotbolls match. Det slutgiltiga justeras med handicap för att ge resultat för handicap betting. Favoriten vinner satsningen om de vinner matchen med mer än antalet mål i handicap. Underdog vinner satsningen om poängskillnaden är mindre än handicap. Oavgjort eller X händer när laget vinner med antalet mål som är samma som det avsatta handicapet i början av matchen.

Even Money

Odds på marknaden när ett alternativ har en upplevd jämn chans att vinna och att förlora. Vinnande spelare kommer att dubblera sina insatser från en satsning i en Even Money tävling. En insats på 100 kr kommer att ge 200 kr vilket innebär att insatsen kommer tillbaka samt att ytterligare 100 kr kommer inte på kontot. I detta typ av spel är Oddsen lägre jämfört med bookmakers normala marginaler.

F

First Scorer

En satsning i fotboll fast även i andra sporter som Rugby och Amerikansk fotboll på den första spelaren som gör mål. Variationer för denna marknad är första spelare att göra mål för ett lag och första spelare att göra mål i andra halvan. I pågående matcher finns det möjlighet att spela på den andra målgörande spelare efter att det första målet har skett. Detta gäller inte för oavgjorda matcher med poängställning 0-0. Egna mål räknas inte. Det finns för många variabler involverade med att den första spelaren gör mål som bookmakers tycker om för att på ytan erbjuder de goda Odds med fina vinstmarginaler.

Fixed Odds

Denna typ av betting-marknad där Odds är fixerad och inga stora förändringar sker. Traditionella spelkuponger i en butik har fixed Odds då de är utrskivna på papper långt innan matchen börjar. Oddsen känns till när insatser är gjorda och måste behålla dessa Odds. Bookmakers ger ut pris så att de matematiskt kommer att kunna ta fördel av Fixed Odds med en sannolikhet att något kommer att hända i en match.

Future Bet

En term främst associerad med Amerikanska sporter vilket är samma som Ante Post i Europa. Odds publiceras innan säsongen för NFL, Ishockey, basket och baseboll. Syftet med insatserna är att förutspå hur lagen kommer att prestera i ligan i framtiden. Marknader för Future Bet uppdateras efter varje serie av matcher och reflekterar tyngden av insatser i en liga över de fyra nämnda sporter.

G

GamCare

En organisation i Storbritannien som tar hand om problem relaterad till just spelberoende. De finns tillgängliga via spelsidor och spelbutiker med information om spelberoende. Personalen är professionellt utbildade för att hjälpa spelare och deras nära vänner och familj. Det finns även ett särskild utbildningsgrupp som uppmärksammar spelare på potentiella faror av spelberoende och försöker förhindra dessa.

Grand Salami

En marknad för baseboll som utgår från antal poängrundor i alla matcher under vilken dag som helst. Om spelare tror att det kommer att bli flera rundor än just den linje de spelar på. Om spelare tror att det kommer att bli färre rundor än linjen de spelar på. Linjen finns i halva rundor för att eliminera en oavgjord match och få tillbaka insatsen. Insatsen kan vara svår att vinna, speciellt när det är ett fullt schema med upp till 15 matcher fast lättare när fler fixeringar.

H

Half time/Full time

Ett dubbel bet på fotboll som involverar att förutspå resultatet av en match vid halvlek och full tid. Spelare måste få båda elementen rätt för att få vinst. Det finns 3 potentiella resultat i slutet av varje halva vilket räknas som 9 permutationer under spelets gång. Favoriten som vinner matchen är oftast den som leder i halvleken. Ledningen ändras i slutet av varje halvlek om det förlorande laget i varje intervall vinner matchen.

Hedging

En metod där ett vinnande bet är garanterat genom att ta ut försäkring för en händelse. Hedging är vanligast vid flervals spel med vinst och spelare gör insatser på alla händelser över matchen. Potentiella vinsten faller när en insats är hedged men delar av vinster är garanterad på grund av att resultatet går enligt spelarens val från början. Hedging bets betyder att insatser görs på andra sidan marknaden för att garantera en vinst eller minska förluster.

J

Juice

En term som främst är associerad med betting i USA på sport vilket är vinstmarginalen för spelbolaget inom Odds. Det kan även användas i andra betting marknader där spelaren anser att Oddsen är för höga för valen. Spelbolagets Juice är samma som kommission för att avlägga en insats och även känt som Vig eller Vigorish. Det är kostnade som behövs betalas för att göra en insats.

L

Lay

En term för att acceptera en insats inom Exchange. Exchange baseras på insatser som görs spelare mot spelare som för samman kunder som önskar att antingen spela som Back eller Lay för tävlingens resultat. Spelbolagen tar rollen som Lay eftersom de tar emot insatserna. Exchange tillåter vanliga spelare att anta rollen som spelbolag genom att göra en Lay-insats. Insatser som görs av Lay reducerar risken av insatser som vanligtvis spelbolagen gör. Sport odds gör även på detta vis med andra spelbolag för att reducera risk för en resultatet av en tävling.

Line

En generell term som associeras med Sport Odds i USA där spelare kan spela högt eller lågt. Linjen uttrycks i halva nummer för att eliminera ojämna matcher och avbrutna insatser. I Amerikansk sport ändras inte Oddsen fast linjen flyttas för att reflektera en händelse. Vegas linjen är först på marknaden och är grunden för betting mellan dagarna upp till matchens upplägg.

Lock

En insats kan inte gå förlorad enligt spelare och motsvarande till banken. Termen förknippas främst med Amerikansk sports betting och är kopplat till den frasen låst i vinst. Spelbolagen kan förlora på att låsa val och detta händer ofta på kort odds så bookmakers är bekväma med lås urval. Ingenting är garanterat i sport och betting så även den kortaste pris lås val har blivit slagen tidigare eftersom det inte finns något sådant som en säkerhet.

M

Match Bet

En insats som täcker 3 möjliga resultat vanligtvis för en fotbolls match, fast även för andra sporter där 2 lag kan vinna en speluppsättning men kan även sluta i en oavgjord match. Denna vadslagning kallas även 1X2, Win-Draw-Win eller Home-Draw-Away. Det är den mest populära och enkla betting spelet i fotboll eftersom det involverar förutsägelse av en match. Match insatser är oftast kombinerade flervals eller system-insatser och odds ackumuleras fast mer än ett lag måste vinna för att vadslagningen ska lyckas. Det vanligaste resultatet i ett Match Bet är att hemma laget vinner.

Money Line

En insats associerad med sport ifrån USA som är likvärdig Match Bet i Europa. Tävlingen involverar att man förutspår resultatet av en uppsättning utan handicap eftersom poängen spridning är ersatt av Odds. Det vanligaste resultatet av Money Line är att favoriten vinner. Termen kommer ifrån Money som man kan vinna från linjen i varje lag som vinner. I Amerikansk sport räknas övertid och spelare i USA ogillar konceptet med att spela på en oavgjord match vilket leder till att money line är oftast uttryckt som 2vägs och inte 3vägs.

N

Non-Starter

Främst associerad med Trav för att beskriva en situation där en häst inte springer i början på tävlingen. En häst är även uttryckt som en non-runner när den inte kan påbörja en tävling på grund av skada eller för att ha blivit fråndragen efter ändringar på spåret. Används även i andra sporter när en spelare som är med i en lista från början och sedan inte är med i tävlingen. Används mer i Amerikanska sporter när en spelare blir skadad innan spelets början och inte kan tävla.

O

Odds

Talet används för att uttrycka sannolikheten av en händelse sker enligt spelbolaget och priset som spelare kan spela på vilket resultat som helst. Vinsten räknas ut genom att multiplicera Odds med insatsen. Resultatet kan uttryckas som odds när en händelse är mer sannolik att ske än inte alls.

Odds uttrycks olika beroende på var i världen du spelar fast grunden är den samma med att en händelse kommer att ske. Spelare analyserar odds och jämför andra odds för att sedan avgöra om händelsen är värd att spela på. Spelbolagen tävlar med odds i marknaden som har en hypotetisk vinst. Detta betyder inom teorin att spelbolaget alltid kommer att vinna men i praktiken blir det inte alltid så.

Odd/Even

En tävling där spelare försöker förutspå om antalet händelser i en sport är udda eller jämn. Alla sporter har ett poängsystem där en händelse är uttryckt i ett status i nummer som kan vara udda eller jämna. Detta precis som ett roulettspel uttryckt med svart eller rött utan logik för vad som kommer att hända. I vissa fall kan det ske att det blir inga poäng och slutgiltiga poängställningen är 0 vilket räknas som jämt tal i tävlingen.

Over/Under

En tävling där den totala poängställningen kommer att bli högre eller lägre än Spread. Denna vadslagning kan användas till alla sporter med ett poängsystem och är oftast uttryckt som en 2-vägs marknad. I fotboll kan insatser bli placerade på antalet mål blir större eller lägre än öppnings insatsen som sätts av spelbolaget. Totala poängställningen har halva nummer för att se till att spelet varken blir oavgjord eller jämn. Läs mer om Över/under betting.

P

Parlay

Densamma som ackumulator i Europa fast i USA. Insatser ger ett resultat av mer än en uppsättning och odds är ackumulerade. Varje val måste vinna för att Parlay går med vinst. Spelbolagen föredrar att spela med Parlay jämfört med enkla Money Line för att det finns fler chanser för att en insats misslyckas. Vad som attraherar spelare är Odds som kommer att ackumuleras för att ge en potentiell vinst för en liten utgift fast fleras parlays är förlorande insatser.

Period Betting

Amerikanska sporter är indelade i perioder och spelbolag ger odds för alla perioder i matchen. Denna typ av betting är vanligtvis associerad med ishockey som spelas över 3 perioder på 20 minuter. Amerikansk fotboll och basketboll spelas över 4 kvartetter fast det finns liknande marknader tillgängliga för dessa divisioner av en full match. Periodspel är inte möjligt för baseboll för att denna sport spelas över innings som inte är tidsspecifika.

Point Spread

Skillnaden i poäng av 2 lag som förutsägs av spelbolaget. Detta är lika med handicap och reflekterar skillnaden i möjlighet och sannolikhet av vinst i en match som uttrycks av money line odds. Det finns en direkt relation mellan money line och points spread. Spread är oftast uttryckt i halva poäng för att förhindra en oavgjord match och spelare satsar på att poängskillnaden kommer att bli högre eller lägre än Spread.

Pool Betting

En typ av betting där vinsterna inte är beroende av Odds utan antalet vinnande insatser gjorda på en händelse i ett sport evenemang. Insatser samlas i en pool och ges ut till vinnarna efter att operatören har justerat för sin garanterade vinst. Pool betting ger vinst åt spelbolaget vilket som helst och tar risken ur erbjudna odds och laying-insatser. Pool betting är oftast skött av staten och ger värdefulla skatteintäkter.

Punter

En person som placerar insatser med spelbolaget, även kallad gambler eller bettor. En punter gör en insats med hjälp av spelbolaget efter att ha analyserat en marknad med odds. Med att göra en transaktion kan man säga ett en spelare har tagit en punt för resultatet av en händelse som inte är känd eller inte går att förutspå. Spelaren kommer att punta pengar i hopp om att få en återvinst som avgörs av Odds och insatser. En Punter skiljer sig från en investerare som analyserar den potentiella vinsten och letar efter ett kryphål innan den investerar.

R

Result Betting

Spel på resultat av en sport uppsättning. I vilken sport som helst finns det en förlorare och en vinnare men även vissa matcher blir oavgjorda. Den mest fundamentala satsning man kan göra är på resultatet av en speluppsättning, det vill säga slutliga poängställningen samt resultatet. I fotboll är denna typ av spel samma som 1X2 eller Home-Draw-Away resultat. Vissa sporter som tennis och snooker kan endast ha två resultat då spelare satsar på vilken spelare i matchen som vinner i Result Betting.

S

Scorecast

En insats i fotboll som kombinerar första spelar som gör mål med korrekt poäng. Insatsen gäller för endast 90 minuter och inkluderar inte övertid. Scorecast odds kalkyleras inte av att ackumulera Odds i båda marknaderna på grund av relaterade möjligheter. Om en spelare gör först mål i matchen är dennes lag mer sannolik att vinna matchen vilket gör att odds justeras för att ta denna händelse in i omräkningen.

Spread

En förkortad term för poäng spridning som är skillnaden i odds mellan favoriten och underdog. En Spread används för en uppsättning när laget inte är jämt fördelade för att attrahera lika pengar på båda sidor av marknaden. I Spread betting är spread gapet mellan högre och lägre kvotering för sannolikheten av att en händelse sker. Spelare kan gå högt genom att köpa spread eller gå lågt med att sälja spread. Ju mer det satsar rätt desto mer kommer de att vinna och om de har mer fel så förlorar de mer. Spread är medianen av ett potentiellt nummer av att något kommer att hända och är fixerat men kan fluktuera i takt med att fler insatser sker.

Stake

Summan som satsas i en vadslagning. Spelbolagen har ett minsta och högsta insats beroende på sporten och hur populär ligan är i en sport. Ovanliga ligor kommer att ha lägre maxgräns och vinster. Vinst från en insats avgörs genom att multiplicera insatsen med odds och insatsen återfås alltid om det blir vinst. Bookmakers behåller insatsen om spelaren förlorar en tävling. Strategier för insats kan baseras på nivån av insatsen när den är konstant eller justerad insats när en insats ändras i en vinnande eller förlorande tävling.

Square

En typ av spelare som associeras med betting på sport i USA. En Square är en spelare som följer smarta spelare som går tidigt in i en marknad när de ser en lucka för goda vinst chanser. Spelbolagen håller koll på de som har hittat ett kryphål då misstag av odds kanske har skett eftersom bättre information har hittats från annat håll. En Square gör insatser som svar på prisförändringar av en som listat ut bästa spelchanser. Det finns fler Square än vad det finns de som sätter trenderna inom betting. Square är generellt en vanlig spelare utan större strategi.

Steam

Ett momentum av insatser åt ett håll eller ett val i en spelmarknad. Spelare på Steam skapar en linje eller odds för att spela snabbare. Andra spelare inser den snabba förändringen i odds och placerar samma insatser för att öka på detta momentum av Steam som ökar på sig själv. Ett Steam kan orsakas av en grupp som gör samma insatser eller om en tipster gör rekommendationer för en tävling. Det kan även orsakas av en marknads reaktion till en händelse på nyheterna.

T

Tie

När en match blir oavgjord och det inte finns en klar vinnare. I vissa sporter och marknader är det möjligt att göra insatser på en Tie, som spelresultat i fotboll som har 3 möjliga resultat. En fotbolls uppsättning kan vinnas av hemmalaget, bortalaget eller sluta som en Tie. Vissa spelmarknader eliminerar potentialen för en Tie genom att ge ut Odds i halva nummer, som handicap och totals. I andra förutsättningar kan Tie resultera i ett Dead Heat när insatserna är jämt fördelade i båda riktningarna i matchen.

Trixie

Vanligast i Trav som inkluderar 3 val men även populärt bland andra sporter som tennis och fotboll. En insats på trixie kan placeras på vinst eller åt båda håll i ett system som inkluderar 3 selektioner. En Trixie är uppgjord av 3 dubletter och en trippel vilket ger 4 insatser totalt för att vinna en Trixie och 8 totalt för att vinna åt båda håll på en trixie. Förlust i en insats eliminerar en trippel och 2 dubbla vilket ger endast 1 dubbel, vilket spelbolagen gillar.

U

Underdog

En underdog är en spelare i en tvåvägs spelmarknad som kommer in efter att en vadslagning påbörjats. En match med två spelare kallas dog. I en tävling är sällan båda sidor av en vadslagning jämt fördelade. Odds för båda sidor är samma. Det finns generellt en favorit och en underdog. Favoriten har kortare pris än en underdog i en tvåvägs match. Vid insats på Spread får underdog en bättre start än favoriten. Underdog är laget som förväntas att förlora en match med money line eller direkt resultat.

V

Value Bet

Ett betting koncept där spelbolagets odds tycks vara fel vilket leder till att kunder hittar ett kryphål för att göra en vinnande insats. Spelare analyserar odds av en händelse baserat på information som de hittat. Om bättre odds finns tillgängliga kommer spelare att göra insatser och om det finns sämre odds så gör de inga insatser. Ett Value bet är en insats där det finns en oenighet mellan odds och spelare som ser värdet i odds som erbjuds och gör insatser efter detta.

Vigorish

Vinstmarginalen som är inkluderat i ett spelbolags pris eller värdet av en spelmarknad från spelarens vy. Om något ses som en 10/1 chans som kan stödjas med 12/1 så finns det stort svängrum för denna insats. Vigorish kallas även Juice för att det är samma som mängden juice man får ur en frukt.

Void Bets

En satsning då insatsen är återgiven till spelaren på grund av speciella förhållanden vilket betyder att spelaren varken förlorar eller vinner. Void bets är vanliga i handicap-marknader när den totala Spread är uttryckt i hela nummer. Spelbolagen anser att om de gör ett misstag med odds så kan de göra satsningen ogiltig. Insatser återges till spelaren även om själva tävlingen går med vinst eller förlust i sporten. Oförväntade händelser som betyder att en uppsättning inte kan slutföras resulteras i en ogiltig vadslagning. Vinnande insatser kan bli ogiltiga insatser i vissa fall.

W

Win eller Win/Place Bet

Två typer av insatser som kan göras på en betting marknad generellt på Trav men även för andra sporter. Att backa en häst för att vinna en tävling betyder att insatsen endast vinner om hästen går i mål först. Att satsa på en häst för vinst eller att placeras betyder att tävlingen går med vinst om hästen kommer första eller på annan plats. Placering beror på antalet som tävlar och vilken typ av tävling. Place betting är vanligt för spelare som hakar på en tävling och oddsen kan vara väldigt attraktiva efter att ha blivit fördelade. Ett Win Bet är en insats och Win/Place bet är 2 insatser där båda insatserna måste gå med vinst.

Wise Guy

En sofistikerad spelare som sätter marknadstrend för att den har bättre information än spelbolaget. En Wise Guy kommer att spela tidigt och tar fördel av vad den anser är en lovande satsning för vinst. Spelbolagen letar noga efter en Wise Guy för att även hittar fel i deras Odds och sedan justera Odds efter marknaden. En Square följder på en Wise Guy och använder ändring av odds som analys för deras nästa insats. En Wise Guy är generellt en professionell spelare och är även känd som en Sharp.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll