Allsvenskan Betting Guide

Trots att Allsvenskan rent spelmässigt är en blåbärsnation ute i Europa (22:e plats enligt den senaste UEFA-rankningen), så fortsätter serien att vara en av de absolut populäraste bland svenskarna.

Hos många spelbolag ligger Allsvenskan i topp och enligt en nyligen publicerad undersökning från 2018 har hela 54 % av alla svenskar ett allsvenskt favoritlag.

Dessutom är Allsvenskan en väldigt jämn serie med många potentiella vinnare varje år, till skillnad från exempelvis La Liga och Bundesligan.

Allsvenskan Betting Guide
Av User:Johan Elisson. (Photo taken by myself, User: Johan Elisson.) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 eller CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

För dig som vill spela på Allsvenskan och bli en vinnare gäller det dock att inte låta känslorna ta överhanden. Visst kan det vara frestande att alltid betta på ditt favoritlag, men det är ingen hållbar taktik i längden.

Med detta i åtanke har vi i skapat en Allsvenskan Betting Guide med mängder av tips och råd om hur du kan maximera dina vinstchanser på Allsvenskan!

Bästa spelbolag för Allsvenskan

Att hitta rätt i spelbolags-djungeln kan göra vem som helst snurrig. Hundratals bookmakers erbjuder Allsvenskan odds och det är ofta svårt att skilja agnarna från vetet.
Nedan har vi listat våra favorit bookmakers för Allsvenskan betting, baserat på flera aspekter och erfarenhet.

Alla de listade sajterna är licenserade i Europa, vilket innebär säkert spelande och skattefria vinster.

Våra favorit spelbolag för Allsvenskan (Sponsrad)

​bet365

bet365 är en av världens största bookmakers med miljontals spelare i fler än hundratals länder. Spelbolaget har ett stort fokus på fotboll och självklart finns spel på Allsvenskan tillgängligt.

Utöver massvis av Allsvenskan odds på de olika matcherna kan du exempelvis betta på vinnare av Allsvenskan och vilket lag som kommer att åka ur serien, i skrivande stund, detta kan så klart ändra.

Betsson

Betsson är ett svenskägt spelbolag som erbjuder betting på sporter och event från hela världen. Företaget grundades år 2002 av de tre svenska entreprenörerna Fredrik Sidfalk, Henrik Berquist och Anders Holmgren.

Betsson har ett stort fokus på Allsvenskan betting och har ofta specialkampanjer på svensk fotboll. Ett exempel är kampanjen ”Visa färgerna” som kördes inför den allsvenska säsongsstarten 2017.

Kampanjen bestod av 57 Betsson-skyltar som var utplacerade i Stockholm. Förbipasserande kunde själv ändra skyltarnas utseende till sitt favoritlags färger. Det lag som under tagit över flest skyltar under en vecka fick sedan 30 000 kr till ett valfritt Tifo-arrangemang. Dessutom fick alla personer som ändrade en skylts färg en bonus att använda på Allsvenskan betting.

Unibet

Unibet är, precis som Betsson, ett svenskägt spelbolag med huvudkontor på Malta. Sloganen ”av spelare, för spelare” och den grönvita Unibet-loggan är idag synonymt med kvalitets-sportsbetting för många svenskar.

Vad gäller Allsvenskan odds så ligger Unibet oftast i topp bland spelbolagen. Dessutom finns en fyllig livebetting-sektion där du kan lägga dina Allsvenskan spel mitt under pågående matcher.

ComeOn

Till skillnad från de ovan nämnda spelbolagen är ComeOn en relativt ny bookmaker. Detta bör dock inte skrämma bort sig som spelar på Allsvenskan, då sajten tillhandahåller konkurrenskraftiga odds och mängder av spel på svensk fotboll. Faktum är att Allsvenskan betting ligger i topp hos ComeOn odds bland svenska spelare. Användarvänligheten är dessutom utmärkt och det går superenkelt att lägga dina spel oavsett om du surfar via datorn, mobiltelefonen eller surfplattan.

Bästa bonusar på Allsvenskan

Konkurrensen mellan de olika spelbolagen är stenhård. För att kunna locka till sig nya kunder erbjuder bookmakers därför välkomsterbjudanden till sina nya spelare. Fantastiskt, eller hur?

Det kan dock, precis som valet av bookmaker, känns överväldigande att försöka hitta den bästa välkomstbonusen. Nedan tipsar vi därför om vilka typer av välkomstpaket de olika spelbolagen erbjuder, samt vad som kan vara bra att ha i åtanke när du hämtar hem bonusarna.

Våra favoritbonusar på Allsvenskan (Sponsrad)

Allsvenskan betting odds – Olika spelformer

Ett vanligt misstag som många spelare gör när det kommer till Allsvenskan betting är att satsa helhjärtat på sitt favoritlag, match efter match. Även om detta kan kännas hoppfullt i stunden är det inte någon effektiv vinststrategi i längden.

För att bli en vinnande spelare på Allsvenskan odds krävs det att du fattar logiska beslut, baserade på fakta och statistik. Samtidigt bör du hålla dig undan att hamna i en annan vanlig fälla: att endast satsa på de favorittippade lagen. Detta kommer nämligen ge dåligt värde i längden.

Nedan ger vi våra främsta tips för hur du kan spela smart och få så bra värde som möjligt på Allsvenskan betting.

Spela på Allsvenskan vinnarodds innan säsongen börjar

Att spela på vinnarodds på Allsvenskan innebär att du tippar vem som kommer att lyfta Lennart Johanssons Pokal när de 30 omgångarna är färdigspelade. Allsvenskan odds på vinnare är oftast som bäst under försäsongen, innan serien har dragit igång.

Vi rekommenderar därför starkt att spela på vinnare så fort oddsen har presenterats hos ditt spelbolag. Eftersom Allsvenskan är en så pass populär serie finns det alltid möjligheter för skrällar. Sedan 2000 har hela 10 olika lag stått som svenska mästare. Vem hade till exempel kunnat att Norrköping skulle vinna serien år 2015?

De senaste åren har Malmö FF varit favorit i princip varje säsong och därmed gett ganska dåligt värde för pengarna. Vi rekommenderar därför att kolla in vinnaroddsen på några av Allsvenskans underdogs såsom Norrköping eller Hammarby.

Spel på antal mål

Från att ha varit en relativt målsnål liga har Allsvenskans målsnitt ökat sedan år 2009. Under säsongen 2018 gjordes hela 654 mål i Allsvenskan, vilket ger ett snitt på 2.73 mål per match. Detta att jämföra med exempelvis Premier League som hade ett snitt på 2.68 mål per match den gångna säsongen.

Ett givet tips är att satsa på 3 eller fler mål när ett bottenlag spelar. I Allsvenskan 2016 släppte exempelvis Falkenbergs FF in hela 84 mål på 30 matcher (alltså närmare 3 mål i snitt per match).

Hemma- och bortamatcher

Med tanke på den otroliga uppslutning och stämning som finns kring de Allsvenska matcherna är det ingen överraskning att hemma- eller bortaplan har en stor påverkan på resultaten. Lag som oftast är starka på hemmaplan är AIK, Elfsborg, Malmö FF och IFK Göteborg.

På samma sätt som hemmaplan kan vara en stor fördel för ett flertal klubbar, så finns det ett antal lag som ofta underpresterar på bortaplan. Ett exempel är Häcken som hade stora problem i bortamatcher under säsongen 2018. De tog endast 19 poäng av 45 möjliga, vilket orsakade ett stort tapp i toppstriden.

Inbördes möten och spöken

Vikten av tidigare inbördes möten ska inte underskattas. Ett exempel är Djurgården som inte lyckats vinna Stockholmsderbyna i Allsvenskan sedan 2011. På samma sätt har Malmö FF traditionellt sett haft svårt mot Häcken medan man sällan förlorar mot Hammarby.

Att hålla koll på matcher som spelats mellan lagen de senaste åren är därför ett hett tips när du lägger dina spel på Allsvenskan.

Bäste målskytt

En populär typ av Allsvenskan betting är att spela på bäste målskytt under säsongen. Precis som med vinnare av Allsvenskan så går de bästa oddsen att hitta innan serien dragit igång.

Av naturliga skäl spelar Allsvenskans skyttekung oftast i något av de topplacerade lagen. Vi vill dock sätta upp ett varningens finger för spelare som är på väg bort från en klubb.

Ett exempel på detta är år 2016 då Malmö FF´s Vidar Örn Kjartansson var tippad som en av huvudkandidaterna att vinna skytteligan och även låg i skytteligaledningen under större delen av säsongen.

Under sommaruppehållet blev dock islänningen såld till Maccabi Tel Aviv FC och spelade inte andra delen av den allsvenska säsongen, vilket gjorde att John Owoeri kunde plocka hem skytteligatiteln.

Nedan har vi listat skyttekungarna i Allsvenskan de 10 senaste säsongerna.

Säsong Spelare Lag Gjorda mål
2018 Paulinho AIK 20
2017 Magnus Eriksson/Karl Holmberg Djurgårdens IF/IFK Norrköping 14
2016 John Owoeri Häcken 17
2015 Emir Kujovic IFK Norrköping 21
2014 Lasse Vibe IFK Göteborg 22
2013 Imad Khalili Helsingborg/IFK Norrköping 15
2012 Waris Majeed Häcken 23
2011 Mathias Ranégie Häcken 18
2010 Alexander Gerndt Helsingborg/Gefle 20
2009 Tobias Hysén/Wanderson Do Carmo IFK Göteborg/GAIS 18

Om Allsvenskan

Fotbollsallsvenskan för herrar spelades för första gången år 1924/25 (under namnet ”Storserien”) och ersatte då Svenska Mästerskapen i Fotboll. I början spelades Allsvenskan höst/vår men inför säsongen 1959 ändrades spelschemat till vår/höst.

Mellan åren 1982 och 1990 spelades Allsvenskan som ett mästerskap, vilket innebar att man hade ett slutspel efter att serien var färdigspelad. De efterföljande åren testades ett nytt format, i vilket Allsvenskan bestod av 10 lag, där de sex lag som placerat sig bäst fick spela en mästerskapsserie.

År 1993 återinförde man den gamla strukturen och utökade antalet lag till 14 stycken. År 2008 utökades serien med ytterligare två lag, vilket även är det nuvarande formatet.

Mesta mästare i Allsvenskan är Malmö FF med totalt 23 Allsvenska guld, följt av IFK Göteborg med 18 titlar. Totalt har 15 klubbar vunnit Allsvenskan sedan starten och under de senaste 15 säsongerna har följande lag stått som segrare:

Säsong Vinnare
2018 AIK
2017 Malmö FF
2016 Malmö FF
2015 IFK Norrköping
2014 Malmö FF
2013 Malmö FF
2012 IF Elfsborg
2011 Helsingborgs IF
2010 Malmö FF
2009 AIK
2008 Kalmar FF
2007 IFK Göteborg
2006 IF Elfsborg
2005 Djurgårdens IF
2004 Malmö FF

Vem vinner Allsvenskan?

Att Allsvenskan är hetare än någonsin brukar sägas varje år. Säsongen tror vi dock att det verkligen stämmer. Intresset för Sveriges populäraste sportserie gör sig inte bara uttryck i ett ökat publiksnitt och större utrymme i media – även betting på Allsvenskan har ökat markant de senaste åren.

Kommer AIK att försvara deras första mästerskap i 10 år? Kan Norrköping revanschera sig från fjolåret och återupprepa succén från 2015? Ska ett topptippat Malmö få lyfta pokalen för femte gången på sju år?

Vi har listat lagen som har störst chans att stå som segrare efter 30 spelade omgångar.

Malmö FF

MFF står som klara favoriter att vinna Allsvenskan 2019. Klubben har sparkat förre årets tränare Magnus Pehrsson och tagit in den förre Djurgårdstränaren Uwe Rösler, som tidigare representerade bland andra Leeds United och Wigan.

Objektivt sett har Malmö den absolut bredaste truppen och dessutom en rejäl kassa att kunna köpa nya spelare för under säsongen – mycket talar alltså för att Di Blåe kammar hem det tjugonde Allsvenska guldet.

Malmö FF
Av DenSportgladeSkåningen [CC BY-SA 4.0], från Wikimedia Commons

AIK

Efter sitt första Allsvenska guld sedan säsongen 2009 drömmer gnaget-supportrarna om att Rikard Norling kan upprepa sin prestation. Gnaget är ett av de topptippade lagen i årets allsvenska säsong.

Med rutinerade spelare som Henok Goitom, Sebastian Larsson och den returnerade Chinedu Obasi, tillsammans med de unga talangerna Kristoffer Olsson och Oscar Linnér, kommer AIK med största sannolikhet att utgöra ett hot i årets guldstrid.

BK Häcken

BK Häcken har uppnått bra resultat de senaste två åren där de slutade 4 i 2017 och 5 i 2018.

Det är inte minst tack vare stjärnspelaren Paulinho och Alexander Jeremejeff. Tillsammans gjorde de 30 av Häckens 58 mål – mest i Allsvenskan – i 2018 och gjorde dessutom 11 assists.

Men Häcken är också starka defensivt. Tillsammans med Norrköping hade Häcken det näst bästa försvar i 2018.

Så länge Paulinho och Alexander Jeremejeff fortfarande är i klubben och Häcken kan fortsätta sin defensiva form har tränar Andreas Alm goda chanser för att fortsätta sina resultat från sin första säsong där laget lyckades få 1,68 point i genomsnitt per match.

IFK Norrköping

Att säga att Norrköping slog från underläge när man vann det Allsvenska guldet år 2015 är en underdrift. Laget imponerade även förra säsongen och jagade Malmö ända in i slutstriden.

I 2017 slutade laget bara på sjätte plats men förra året återvände de i toppen och fick silvermedaljer. Detta bidrar till att ”Peking” ses som en av de största utmanaren till Malmö i årets Allsvenska.

Ett stort frågetecken inför årets säsong är mycket Jiloan Hamad kommer vara saknad. Med 11 mål gjorde han näst flest mål efter Nikola Djurdjic och och lika många assists (5).

Allsvenskan skyttekung 2024

Vem vinner Allsvenskans skytteliga 2024? Nedan har vi listat de hetaste kandidaterna!

Paulinho (Häcken)

Häckens brasilianske anfallsstjärna är favorittippad att vinna Allsvenskans skytteliga 2019. Under säsongen 2018 gjorde Paulinho hela 20 mål vilket var tillräckligt för att säkra titeln som skyttekung 2024.

Paulinho har tidigare dragits med skadeproblem med hans knä, men han kom igenom förra säsongen utan problem. Om han kan upprepa hans goda hälsa och form är han klar favorit att ta skytteligatiteln 2024.

Linus Hallenius (GIF Sundsvall)

Linus Hallenius klarade sig göra imponerande 18 mål förra säsongen trots hans lag GIF Sundsvall bara slutade 8. Tillsammans med Paulinho gjorde Linus Hallenius klart flest mål förra säsongen var närmaste spelare på listan “bara” lyckades bara göra 13 mål.

Därför är Helenius förstås en stark kandidat till att slå Paulinho i skyttekung-tävlingen.

Nikola Djurdjic (Hammarby)

Tre spelare gjorde 13 mål förra säsongen och en av dem var Hammarbys Nikola Djurdjic. Den 32-årig serb gjorde dessutom 5 assists och var en viktig del av Hammarbys imponerande förbättring från 9. till 4. platsen från 2017 till 2018.

Markus Rosenberg (Malmö FF)

Tillsammans med den nästa spelare på listan, lagkamrat Romain Gall, gjorde Markus Rosenberg 13 mål i den föregående säsong. Den 36-årige veteran kanske inte är så ung längre, men förra säsongen gjorde han flest mål sedan 2014.

Med sina många mål och Malmös status som favoriter är Markus Rosenberg inte ett dåligt bud som skyttekung.

Henok Goitom (AIK)

Från en veteran till en annan. Den 34-år gamla AIK-anfallaren Henok Goitom är en annan garant för mål och hans chanser blir inte mindre av att han spelar för de försvarande mästare och andrafavorit till att vinna Allsvenskan 2019, AIK.

Förra säsongen gjorde han 12 mål i Allsvenskan och det finns ingen anledning att tro, att Goitom inte vill fortsätta sin goda form i år.

Allsvenskan och Europa – Lag som kvalar till Europa League och Champions League

Allsvenskan har låg status inom Europa och är nr. 22 i rankning de senaste åren tack vare Malmö FF:s avancemang till Champions League 2014 och 2015.

Följande Europaplatser ges till Allsvenskan:

  • Första plats går in i andra kvalomgången till Champions League.
  • Andra plats går in i första kvalomgången till Europa League.
  • Tredje plats går in i första kvalomgången till Europa League.
  • Fjerda plats går in i första kvalomgången till Europa League.

År 2019 blir det Europaspel för AIK, IFK Norrköping, Malmö FF och Hammarby.

Europakvalet drar igång i juni/juli månad. För lag som går vidare till Europa League eller Champions League väntar ett tufft spelschema då matcherna ofta krockar med Allsvenskan, något som är viktigt att ha i åtanke när du lägger dina spel.

Spela på Allsvenskan – Tips & Tricks

Vi avslutar med några tips & trix som du alltid bör ha i bakhuvudet innan du lägger dina spel på Allsvenskan.

Samla så mycket information du bara kan

Att hålla dig uppdaterad och samla på dig så mycket information du bara kan är grunden till att bli en vinnande spelare i längden. Vilken form har de olika lagen? Finns det några skadade spelare? Hur ser tidigare inbördes möten ut? Kommer väderförhållandena att påverka matchen? Konstgräs eller riktigt gräs?
Genom att tillskaffa dig mycket information kan du ta logiska beslut och maximera chansen för att dina spel ska gå hem.

Spela med hjärnan…

Det tål att sägas igen: ett av de absolut vanligaste misstagen när det kommer till Allsvenskan betting är att spela med hjärtat istället för hjärnan. Att alltid spela på ditt favoritlag kan vara lockande, men det är ingen vinnande strategi i längden.
För att kunna fatta så objektiva beslut som möjligt rekommenderar vi att du främst spelar på matcher i vilka du inte hejar på något av lagen som spelar.

…Men låt också magen säga sitt

Trots att dina spel bör vara baserade på objektiv information som du tillförskaffat dig, så är det inte fel att ibland lita på magkänslan. Har du en stor tro på att Jönköping Södra kommer att slå AIK fastän oddsen säger annorlunda? Tror du att ett bottentippat lag gör en kanonsäsong trots att alla experter hävdar motsatsen?
Kör på i så fall!

Hitta odds med bra värde

Att endast spela på vinst till de favorittippade lagen kommer inte att ge mycket värde i längden. På samma sätt blir du inte en vinnande spelare genom att gång efter gång satsa dina pengar på spel med skyhöga odds.

Hemligheten ligger istället i att hitta spel som du tror på och som samtidigt ger dig ett bra värde för pengarna. Därför är det en bra idé att jämföra odds hos olika bookmakere, så du kan “shoppa” odds och kanske hitte spel med fel utvärdering.

Ta del av spelbolagens bonuserbjudanden

Att hämta hem en välkomstbonus hos ett spelbolag innebär att du får mer pengar att spela för. Många spelbolag (speciellt de svenska) har dessutom ett flertal kampanjer på fotboll såsom pengarna tillbaka vid 0 – 0 eller riskfria spel.
Ett tips är att signa upp dig hos mer än en bookmaker och hämta hem flera välkomsterbjudanden. När du sedan spelat för bonusarna kan du bestämma dig vilken av sajterna som passar dig bäst.

Prova på live betting

Utöver att lägga klassiska pre-match-spel finns idag möjlighet till live betting hos spelbolag på nätet. Detta innebär att du kan lägga dina spel mitt under pågående matcher. Live betting kan vara ett bra alternativ för dig som har is i magen och kan invänta tillfället då oddsen är som mest fördelaktiga.

Utnyttja Cash Out-funktionen

Hos flera spelbolag finns en så kallad ”Cash Out-funktion”. Med denna kan du avsluta dina spel under matchens gång. Om du väljer att ”Casha ut” så avslutas ditt spel och du får tillbaka den nuvarande Cash Out-summan som anges. Detta kan vara fördelaktigt om du känner dig nöjd med din nuvarande vinst eller tror att ditt spel inte kommer att gå hem och vill minimera dina förluster.

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll