Kommersiellt innehåll | 18+ | Regler & villkor gäller

Spela ansvarsfullt

Du hör ständigt historier om personer som har blivit beroende av att spela. “Det kommer aldrig att hända mig”, tänker du kanske – och förhoppningsvis har du rätt. Men även människor som inte är i direkt fara för att bli spelberoende kan hamna i en ond cirkel där missbruket blir drivkraften i spelandet.

Ett beroende kan överraska ens egna vänner och familj. Och det är inte så konstigt, det kan vara otroligt svårt att veta när ens hobby bara är hälsosam och ofarlig underhållning samt ett sätt att tjäna lite extra pengar – och när det har blivit en faktor som kastar omkull ditt liv, och som du inte längre har kontrollen att säga nej till.

Nedan beskrivs faserna som kan koppas samma med spelberoende. Om du känner igen dig själv, bör du söka hjälp.

Tre faser av beroende

Något som är karaktäristiskt för en person som utvecklar ett beroende är att denna går igenom en vinnande, en förklarande och en desperat fas i sitt spelande.

Vinstfasen är, som du hör på dess benämning, karaktäriserad av att man vinner mycket i spelen. Kanske så mycket att du snarare ser vinsten som en regel snarare än ett undantag. Efter att ha vunnit under en lång tid kan man utveckla ett desillusionerat förhållande till spel – och pengar: du spelar för högre och högre belopp och blir beroende av endorfinerna som utlöses i kroppen när du vinner.

I förlustfasen har du nått en punkt där en oproportionerlig del av din tid läggs på spel. Nu visar det säg att du inte alltid är lycklig under spelandet, och du satsar nu på att vinna de belopp som du tidigare förlorat. Du spenderar mer och mer pengar, kanske lånar du även pengar för att spela mer och du har inte längre kontroll över din ekonomi.

Den desperata fasen innebär att du inte längre har kontroll över dina pengar eller din spelbudget. Du spenderar alla dina pengar på att spela – och även pengarna du inte har. Familj och vänner är vanligtvis försummade i denna fas, om det inte är så att du måste låna pengar från dem.

I den desperata fasen använder du vanligtvis all din fritid – och arbetstid om du har möjlighet att göra det – för att spela eller att tänka på spel. Du tänker alltid på strategier, förlorar i viss utsträckning kontakt med omvärlden och har inte längre ett märkbart socialt liv.

När kan man betraktas som spelberoende?

Om du är i den desperata fasen är du beroende.

Du har gått från ett normalt spelbeteende till ett så kallat patologiskt spelbeteende. Typiska tecken på ett patologiskt spelbeteende är frekvent spelande om pengar, försummelse av sociala kontakter, ständiga tankar om spel, problem med att stoppa spelandet, att du håller spelandet hemligt, finansiella problem och lagliga eller olagliga försök att samla in pengar.

De fysiska symptomen på ett patologiskt spelberoende är rastlöshet, irritation, depression och till och med självmordstankar. I vissa fall ser du också spelberoende förenas med andra former av missbruk, som till exempel alkohol.

Var kan du få hjälp

Om du känner någon som du tror har ett beroende, eller om du själv kan känna igen några av symtomen på ett patologiskt spelberoende, bör du söka hjälp så snart som möjligt.

Självklart kan du få några symtom utan att vara beroende av spel, precis som inte alla symtom inte uppstår vid ett ett missbruk. Men om du misstänker att något inte är som det borde vara, kan du hitta instruktioner på dessa svenska sidor:

En behandling för patologiskt spelberoende kan ta upp till ett år beroende på om du går i en stödgrupp eller får behandling på sjukhus.

En terapeut arbetar bland annat med att försöka ta reda på om spelberoendet är relaterat till ett annat, kanske ett känslomässigt problem, samtidigt som man arbetar med särskilda verktyg för att minska beroendet.

Ett abrupt avslut på spelande med en långsam återgång som innebär att patienten lär sig att hantera pengar på ett ansvarsfullt och rationellt sätt är ett sätt på vilket ett patologiskt spelbeteende kan botas. Att vänja sig vid det faktum att det inte är spelet som är den viktigaste källan till bra upplevelser är också en viktig del av terapin.

Spela ansvarsfullt

En spelberoende är dock aldrig helt botat. Liksom dehydrerade alkoholister kan börja dricka rödvin igen efter flera år, så finns det alltid en risk att spelberoende återfaller i missbruk. Det rekommenderas därför att efter en lyckad behandlingssession avstå helt och håller från spelande.

Om du vill utesluta dig från alla spel i Sverige är det inte helt möjligt att blockera sig själv från alla spelsidor, som man kan göra i andra länder. Det är dock något som är önskvärt att få till Sverige med. Däremot kan du ladda ner olika mjukvaror man kan köpa licens till som blockerar dig från de allra flesta online spelsidor. Dessa är:

Om du – lyckligtvis – “bara” är en vanlig spelare som betraktar spel som en underhållande och rolig hobby, är det ändå en god idé att uppmärksamma dessa tumregler för ansvarsfullt spelande:

  • Använd bara pengar du har.
  • Ha en gräns för hur mycket pengar du spelar för.
  • Ha en gräns för hur mycket tid du spenderar på spel.
  • Håll dig inom den gränsen, även om du bara spelar ett spel.

Om du vinner mycket under en period så utlöses endorfiner i din hjärna som kan fresta dig att spela för högre belopp. Var medveten om detta och gör aldrig högre satsningar än vad du faktiskt har råd med. Kontrollera kontrollistan med den beskrivna rådgivningen regelbundet om du visar tecken på patologiskt spelbeteende, eller om du behöver ta en paus från spelande en vecka eller längre.

Och kom ihåg att ha kul när du spelar.